x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Reguli de proprietate. Ce trebuie să știi despre fereastra cu vedere spre curtea vecinilor

Reguli de proprietate. Ce trebuie să știi despre fereastra cu vedere spre curtea vecinilor

de Redacția Jurnalul    |    13 Mar 2024   •   20:00
Reguli de proprietate. Ce trebuie să știi despre fereastra cu vedere spre curtea vecinilor

Ferestrele orientate spre casa vecinilor este unul dintre principalele motive de conflict între persoanele care locuiesc la curte.

De multe ori, astfel de certuri între vecini se sfârșesc la tribunal, însă acestea pot fi evitate dacă sunt cunoscute regulile impuse prin lege.

Codul Civil stipulează clar regulile care trebuie respectate. 

Linia de hotar

Există astfel o distanță permisă pentru ridicarea unei construcții față de linia de hotar.

"Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin.

Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic", se arată în art. 612, din Codul Civil.

Fereastra spre curtea vecinului

"Nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor", potrivit art. 614, din Codul Civil.

Sunt prevăzute anumite reguli și pentru fereastra de vedere sau de lumină.

"(1) Este obligatorie păstrarea unei distanțe de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond.

(2) Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanță mai mică de un metru.

(3) Distanța se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fața zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar.

Distanța, și în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar și până la această linie", arată art. 615, din Codul Civil.

În lege se atrage atenția asupra situației în care proprietarul își poate deschide ferestrele, fără limită de distanță.

"Dispozițiile art. 615 nu exclud dreptul proprietarului de a-și deschide, fără limită de distanță, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat", este precizat în art. 616, din Codul Civil, citat de antena3CNN.

×
Subiecte în articol: proprietate fereastră vecini curte