x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Udrea vrea să facă locuinţe cu chirie prin atragerea capitalului privat

Udrea vrea să facă locuinţe cu chirie prin atragerea capitalului privat

de Elena Stan    |    06 Oct 2011   •   11:16
Udrea vrea să facă locuinţe cu chirie prin atragerea capitalului privat

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a taiat subventia de 30% acordata de stat tinerilor care isi construiau o casa noua prin credit ipotecar dar vrea sa contrsuisca prin ANL 'locuinte cu chirie prin atragerea capitalului privat, inclusiv prin concesiune de lucrari, in conditiile legii', potrivit unui proiect de Ordonanta de Urgenta postat spre dezbatere interministeriala pe site-ul institutiei. Masura a fost luata datorita numarului mare de solicitari pentru obtinerea unei locuinte in Legea nr. 152/1998 privind infiintarea Agentiei Nationale pentru Locuinte, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, a fost introdus si programul de constructii de locuinte cu chirie si/sau supuse vanzarii prin atragerea capitalului privat.

Exploatarea poate fi realizata si de catre operatori economici, inclusiv potrivit contractelor de concesiune de lucrari publice, incheiate in conditiile legii. Terenurile destinate construirii acestor locuinte apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale si vor fi transferate in folosinta gratuita a Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), pe intreaga durata de existenta a constructiilor realizate prin acest program. Aceasta transferare se realizeaza prin contracte incheiate intre ANL si autoritatile publice locale, cu stabilirea drepturilor si obligatiilor care revin fiecarei parti in vederea implementarii programului. Totodata, avand in vedere ca mai exista constructii nefinalizate, in diferite stadii de executie, se are in vedere preluarea acestora in cadrul programului de la autoritatiile publice locale, in vederea punerii lor in functiune, expertizarea tehnica si energetica, dupa caz, revenind in sarcina autoritatilor publice locale. Pe baza solicitarilor primite din partea unitatilor administrativ teritoriale ca urmare a numarului mare de cereri de locuinte pentru inchiriere s-a considerat oportuna dezvoltarea fondului de locuinte destinate inchirierii, apartinand domeniului public al statului.

De asemenea, prin adoptarea prezentului act normativ se va realiza sustinerea cresterii economice si contracararea efectelor negative pe care criza internationala actuala le are asupra domeniului locuirii in
Romania. Astfel, sustinerea cresterii economice se poate realiza si pe calea atragerii investitorilor privati care doresc sa investeasca in constructia de locuinte.

×