x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Construcţii şi Proprietăţi Vouchere pentru izolația termică a caselor. Adrian Câciu: "Nu va fi primul venit, primul servit"

Vouchere pentru izolația termică a caselor. Adrian Câciu: "Nu va fi primul venit, primul servit"

de Redacția Jurnalul    |    02 Feb 2024   •   13:00
Vouchere pentru izolația termică a caselor. Adrian Câciu: "Nu va fi primul venit, primul servit"

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Adrian Câciu, spune care români au prioritate la voucherele pentru anveloparea caselor.

Demnitarul a anunţat cum se vor acorda voucherele energetice din PNRR pentru instalarea de panouri fotovoltaice și baterii, și cine va avea prioritate la primirea lor.

"Am stabilit ca 1,2 miliarde de euro să meargă către cei care sunt în sărăcie energetică. 

În prima fază vor fi persoanele vulnerabile.

Am vrea să-i aducem în zonă și au un consum mic până la urmă pentru că sunt panouri fotovoltaice până la trei kilowați și capacitatea de stocare pe baterii până la cinci kilowați, am vrut și vrem să-i aducem în situația să nu mai cheltuie cu energia electrică niciun ban din rețea, să poată să fie autonomi energetic. 

Până la urmă nu sunt dintre persoanele care să-și poată permită să plătească o factură", a spus ministrul, joi seară, la Antena 3 CNN.

Zeci de mii de gospodării din România vor putea beneficia de fonduri pentru instalarea de panouri fotovoltaice şi pentru baterii de stocare, dar şi pentru creşterea eficienţei energetice a caselor.

Valoarea voucherelor pentru panouri fotovoltaice și anveloparea caselor

"Valoarea unui voucher pentru panouri fotovoltaice este de până la 25.000 de lei, este echivalentul a 5 kilowați, depinde de fiecare gospodărie, undeva poate e nevoie doar de 3 KW, undeva poate e nevoie de 4 KW. Acest (voucher de) 25.000 de lei pentru panouri este însoțit de (încă un voucher de) 25.000 de lei pentru capacitate de stocare, pentru baterii. Deci 50.000 de lei (în total), 10.000 de euro pentru o gospodărie", a explicat Adrian Câciu.

Voucher de 76.500 lei pentru eficiența energetică a caselor

"Separat de această investiție, avem o altă investiție, Casa eficientă energetic, care înseamnă un voucher de 76.500 lei (12.000 de euro), pentru anveloparea gospodăriilor. Practic, trecerea ei într-o categorie energetică superioară.

Se face un audit energetic, se stabilește la ce valoare energetică este casa și prin această investiție trebuie să ridici eficiența energetică a casei", a spus ministrul.

Condiții la primirea vouchrelor pentru anveloparea caselor

Cetățeanul trebuie doar să depună o cerere la primărie au la consiliul județean, iar autoritatea locală se va ocupa mai departe de restul actelor, a mai precizat Adrian Câciu. Prin acest program vor fi anvelopate 60.000 de case, potrivit estimărilor actuale.

"Nu va fi primul venit, primul servit. Pentru că noi ne referim la populația vulnerabilă energetic. Criteriul cel mai important este să demonstrezi că ești în zona de sărăcie energetică - există această definiție și în legea energie, și în directivele europene - și atunci, practic, dacă te încadrezi în această zonă, vei avea întâietate", a explicat ministrul Adrian Câciu, potrivit antena3CNN.

×
Subiecte în articol: vouchere case izolatie termica adrian caciu