x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Moody's a retrogradat subsidiarele Societe Generale din Cehia, România şi Rusia

Moody's a retrogradat subsidiarele Societe Generale din Cehia, România şi Rusia

de Agerpres    |    26 Iun 2012   •   08:13
Moody's a retrogradat subsidiarele Societe Generale din Cehia, România şi Rusia

Agentia de evaluare financiara Moody's Investors Service a coborat luni ratingurile a cinci subsidiare ale grupului bancar francez Société Générale din Cehia (Komercni Banka), Romania (BRD - Groupe Société Générale) si Rusia (Rosbank, DeltaCredit Bank and Rusfinance Bank), dupa ce saptamana trecuta a retrogradat, cu o treapta, ratingul grupului Société Générale, la 'A2' de la 'A1', cu perspectiva stabila, informeaza un comunicat de presa al Moody's.

In cazul BRD - Groupe Société Générale, pentru depozite pe termen lung si scurt in moneda locala a fost coborat la 'Baa3' de la de la 'Baa2', cu perspectiva negativa. Calificativul pentru depozite in valuta a fost confirmat la 'Baa3', de asemenea cu perspectiva negativa.

Moody's precizeaza ca actiunea asupra ratingurilor BRD reflecta 'deteriorarea mediului operational din Romania, cresterea rapida a creditelor neperformante din portofoliul bancii, care este insa echilibrata de punctul de vedere al Moody's privind continuarea angajamentului Societe Generale fata de piata romaneasca', se spune in comunicatul agentiei.

Desi Moody's se asteapta ca performantele economiei romanesti sa se imbunatateasca in urmatorii ani, ritmurile de crestere vor fi mult mai reduse fata de nivelurile anterioare crizei financiare mondiale din 2008 (cresteri anuale ale PIB de peste 6%). Situatia macroeconomica dificila va afecta sectorul bancar prin cererea scazuta pentru credit, scaderea veniturilor si deteriorarea calitatii activelor, considera analistii Moody's.

De asemenea, in contextul cresterii creditelor neperformante, in conjunctie cu majorarea rapida a provizioanelor si cu avansul anevoios al creditarii, Moody's anticipeaza ca profitabilitatea BRD va ramane sub presiune si in 2013. Mai mult, agentia de evaluare considera ca rezervele actuale de capital ale BRD asigura doar o capacitate adecvata de absorbtie a pierderilor, daca situatia economica din Romania se va inrautati dincolo de asteptarile actuale.

Agentia subliniaza ca o noua deteriorare a conditiilor economice din Romania, care sa conduca la o crestere accelerata a creditelor neperformante, reducerea angajamentului bancii mama sau presiuni in scadere asupra ratingului de tara al Romaniei, ar putea pune presiuni in scadere asupra ratingurilor BRD.

BRD - Groupe Société Générale este cea de-a doua banca din Romania dupa totalul activelor si are cea de-a doua capitalizare bursiera la BVB. Banca are aproximativ 2,5 milioane clienti si opereaza o retea de peste 930 de unitati. BRD face parte din Grupul Société Générale, unul dintre cele mai mari grupuri de servicii financiare din zona euro.

×