x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 10.000 de service-uri auto funcționează ilegal. 500 milioane euro pierduți anual la buget

10.000 de service-uri auto funcționează ilegal. 500 milioane euro pierduți anual la buget

04 Oct 2019   •   13:05
10.000 de service-uri auto funcționează ilegal. 500 milioane euro pierduți anual la buget

Peste 10.000 de unităţi de tip service auto funcţionează fără autorizaţie în România din cauza protecţiei oferite acestora de către funcţionarii publici din primării, jandarmerie, poliție, și chiar de la Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, avertizează Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) şi Federaţia Operatorilor Români de Transport (FORT).

Aceștia estimează că impactul bugetar negativ este de aproximativ 500 milioane de euro anual, fără a lua în calcul şi comercializarea pieselor auto prin reţele ilicite.

"În România, activităţile ce intră sub incidenţa Legii nr. 12/1990 (republicată) privind protejarea populaţiei împotriva unor activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii ilicite, se dezvoltă rapid la umbra "protecţiei" oferite de funcţionarii din primarii, de organele Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, de organele controlului financiar şi de personalul Poliţiei Române, Jandarmeriei Române şi Poliţiei de Frontieră Române. Din statisticile Asociaţiei Societăţilor de Service Auto Independente şi ale Federaţiei Operatorilor Români de Transport rezultă că, la nivel naţional, funcţionează peste 10.000 de unităţi de tip service neautorizate, ce desfăşoară activităţi ilicite de prestări servicii, cu încălcarea prevederilor legii", precizează cele două organizaţii.

În actul normativ care reglementează activităţile de tip service se stabileşte că efectuarea de activităţi de producţie, comerţ sau prestări de servicii, fără îndeplinirea condiţiilor stabilite prin lege şi săvârşite de către persoane fizice se sancţionează cu amendă de la 500 lei la 5.000 lei, iar dacă sunt săvârşite de persoane juridice, cu amendă de la 2.000 lei la 20.000 lei.

Pe fondul acestui fenomen, cele două organizații menţionează că au solicitat Guvernului României să ia măsurile necesare pentru aplicarea corespunzătoare a legii în privinţa tuturor activităţilor ilicite ce se promovează direct în mediul online, însă, cu toate că situaţia este extrem de gravă, nu există până în prezent niciun rezultat concret.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: service auto