x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 10 dolari, cotizatie obligatorie pentru RAFO

10 dolari, cotizatie obligatorie pentru RAFO

23 Apr 2004   •   00:00

Instanta a amanat cererea Finantelor de declarare a falimentului RAFO pentru neplata la buget a unei datorii de peste 7.300 miliarde lei. Fiecare roman este astfel obligat sa scoata din buzunar 10 dolari pentru gasca lui Iacobov.


Alba-neagra cu actionarii RAFO

Smecheria RAFO are o tinta precisa: stergerea datoriei uriase de peste 7.300 de miliarde de lei, acumulata in platile catre buget. Pentru ca aceasta manevra sfidatoare sa fie comestibila pentru cetateanul de rand se invoca o multitudine de cvasiargumente, se fac jonglerii cu firme inventate peste noapte.

Dan Constantin, Vali Blanaru

De fapt, cei care se prezinta ca salvatorii rafinariei din Onesti sunt aceeasi care au adus-o in sapa de lemn. Jurnalul National a prezentat pe larg o serie de anchete de presa din care rezulta ca in spatele manevrelor de a schimba in mare viteza actionariatul RAFO se afla nimeni altul decat Gabriel Bivolaru, escrocul care a devalizat Banca Romana pentru Dezvoltare si a ajuns in puscarie numai dupa ce sfidase cu nerusinare toate institutiile statului.

Hocus-pocus cu Iacubov

Corneliu Iacubov a fost si mai este unul dintre personajele- cheie ale smecheriei RAFO. El a aparut deseori in fata publicului prezentand strategiile de modernizare ale rafinariei si nu s-a sfiit sa angajeze contracte importante pentru ea. Recent, el a aparut la o emisiune televizata, prezentand programul de salvare a RAFO prin infiintarea unei structuri-mamut in care sa fie incluse atat rafinaria din Onesti, cat si Carom, UTOM si Solventul. Iacubov a declarat foarte clar ca fara stergerea datoriilor (ascunsa sub formula conversiei in actiuni preluate de stat), structura nu poate sa fie viabila. Or, acesta manevra cusuta cu ata alba inseamna scaparea de faliment si aruncarea in spinarea contribuabilului a uriasei sume de 7.300 de miliarde de lei. Adica peste 220 de milioane de dolari care ar fi trebuit sa alimenteze bugetul public sunt facuti uitati pentru prosperitatea domnului Iacubov si a grupului de interese care il sprijina. Fiecare cetatean al Romaniei este obligat prin aceasta manevra sa scoata din buzunar 10 dolari ca sa poata sa fie in continuare echipa Iacubov in randul marilor patroni, sa-si plimbe pletele cu elicopterul.

Manevra

Dupa ce Iacubov a fost scos la rampa marti seara la televiziune, un comunicat in regim de publicitate a fost publicat a doua zi sub semnatura firmei Balkan Petroleum. Aceasta se „delimiteaza" public de opiniile emise de Iacubov. Balkan Petroleum, care este strans legata de fostul actionariat al RAFO, este indignata penrtu ca „au fost promovate puncte de vedere prematur exprimate". Asadar, am aflat cu o clipa mai devreme ce pregateste planul de asa-zisa redresare, iar ideea lansata prematur risca sa compromita acceptarea de catre instante a galustii fierbinti pe care se pregatesc patronii RAFO sa o bage pe gatul contribuabililor.

Tergiversare

Avocatul RAFO Onesti a cerut, la termenul de ieri, in procesul prin care Ministerul Finantelor a cerut declansarea procedurilor prevazute de Legea reorganizarii financiare si a falimentului, conexarea tuturor dosarelor care privesc RAFO, transmite corespondentul Mediafax.

La Tribunalul Bacau sunt trei dosare prin care Ministerul Finantelor a cerut declansarea procedurilor prevazute de Legea reorganizarii judiciare si a falimentului si alte doua cereri de reorganizare si continuare a activitatii, cereri depuse de RAFO.

„Planul de reorganizare a rafinariei va fi depus in 30 de zile de la data declararii oficiale a intrarii societatii in reorganizare judiciara. Transformarea in actiuni a datoriilor pe care le are RAFO ar conferi statului statutul de actionar la RAFO si astfel s-ar stinge conflictul, dar nu suntem siguri daca in planul de reorganizare va exista aceasta propunere. Ne mai gandim si vom analiza toate posibilitatile", a declarat Teodor Cuzino, avocatul RAFO.

Urmatorul termen in proces va fi la 28 aprilie, data pana la care Directia Finantelor Publice Bacau trebuie sa decida daca va cere reorganizare judiciara a RAFO sau declansarea procedurilor de faliment. Se pare ca asupra Ministerului Finantelor se fac presiuni extraordinare din partea unor grupuri de interese sa renunte la cererea de faliment. Nu intamplator, seful Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, Neculae Plaiasu, a sustinut miercuri ca nu renunta la recuperarea uriasei datorii a RAFO si solicita procedura de faliment.

×
Subiecte în articol: economic rafo iacubov