Contractul de finantare pentru restaurarea si consolidarea Muzeului Ceasului 'Nicolae Simache' Ploiesti prin Programul Operational Regional a fost semnat vineri, valoarea totala ridicandu-se la 7,94 milioane lei, potrivit ADR Sud Muntenia.
Din valoarea totala a contractului de finantare, valoarea eligibila este de 6,27 milioane lei (5,03 milioane lei fonduri nerambursabile FEDR, 1,1 milioane lei fonduri din bugetul national si 125.420 lei cofinantarea eligibila a beneficiarului). Durata de implementare este de 36 de luni.
Lucrarile de restaurare si consolidare propuse prin proiect urmeaza sa recupereze intreg repertoriul de finisaje si decoratii, redandu-se in acest fel edificiului valoarea arhitecturala originara. Lucrarile vor viza consolidarea structurii, refacerea modenaturii fatadelor, a tamplariei, a finisajelor interioare, a tencuielilor, a pardoselilor, extinderea instalatiilor electrice, de apa si canalizare. De asemenea se vor executa lucrari de amenajare exterioara, trotuare de protectie, alei, imprejmuire, spatii verzi.
Contractul de finantare a fost semnat in cadrul Axei prioritare 1 'Sprijinirea dezvoltarii durabile a oraselor - poli urbani de crestere', Domeniul major de interventie 1.1 'Planuri integrate de dezvoltare urbana', Sub-domeniul 'Poli de crestere'.
Muzeul Ceasului, singurul de acest fel din tara, si-a deschis portile in anul 1963, intr-o sala a Palatului Culturii din Ploiesti, prin grija profesorului Nicolae Simache, director al Muzeului de Istorie intre anii 1954 si 1971. Ulterior, colectia de ceasornice a fost adusa intr-o cladire construita la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Patrimoniul Muzeului Ceasului 'Nicolae Simache' numara in prezent peste 4.000 de piese si componente specifice ilustrand evolutia sistemelor de masurat timpul din secolele al XVI-lea - al XIX-lea, de la primele ceasuri - cadranele solare, ceasurile arzatoare, cu apa sau cu nisip -, pana la ceasornicele mecanice, cutiile muzicale ce functioneaza cu mecanismele de la ceasornice, precum si ceasurile bijuterii.