x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 484 de taxe nefiscale

484 de taxe nefiscale

12 Mar 2009   •   00:00

Finanţele au identificat 484 de taxe şi tarife nefiscale în administraţia publică centrală, din care cele mai multe la nivelul Ministerului Mediului, şi urmează să efectueze o analiză privind anularea, reducerea sau comasarea unora dintre ele până la 15 aprilie, au declarat surse din minister, citate de Mediafax.



Potrivit surselor, la Ministerul Mediului au fost identificate 102 taxe şi tarife nefiscale, din care 66 la Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, iar în Ministerul Administraţiei şi Internelor, 50 de taxe nefiscale, din care 15 la Inspectoratul General al Poliţiei Române. De asemenea, Secretariatul General al Guvernului are 42 de taxe şi tarife nefiscale, Ministerul Economiei şi cel al Transporturilor – câte 41, în timp ce la Ministerul Agriculturii numărul taxelor şi tarifelor nefiscale se ridică la 37, iar la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară la 29. În registrul fiscal şi al contribuţiilor sociale, Finanţele au inventariat 74 de taxe.

"Până în prezent, sumele de bani obţinute din încasarea diferitelor categorii de taxe şi tarife existente constituie surse de finanţare pentru bugetul de stat sau pentru instituţiile publice din administraţia publică centrală", au precizat sursele citate. Astfel, din numărul total de taxe şi tarife din administraţia publică centrală, de 558, doar 117 taxe se constituie ca venituri la bugetul de stat, în timp ce 89 reprezintă venituri ale instituţiilor publice centrale autonome şi 264  venituri proprii ale ministerelor.

"Este necesară modificarea sau abrogarea anumitor acte normative care instituie diverse taxe şi tarife, începând cu cele ale căror costuri de administrare sunt superioare încasărilor efective", au conchis sursele. Ministerul Finanţelor are în vedere, până la finele acestei luni, constituirea unui grup de lucru format din reprezentanţi ai fiecărui minister sau instituţie publică implicată care să efectueze o analiză cost/beneficiu pentru fiecare taxă sau tarif în parte şi analizarea oportunităţii menţinerii acestora. De asemenea, până la data de 15 mai, ministerul va elabora proiecte de acte normative împreună cu ministerele de resort şi instituţiile implicate care vor conţine propunerile de anulare, reducere sau comasare a unora dintre aceste taxe.

×
Subiecte în articol: economic taxe