x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 8 trilioane de dolari şterse de pe bursele lumii

8 trilioane de dolari şterse de pe bursele lumii

de Daniel Ionaşcu    |    09 Aug 2011   •   10:26
8 trilioane de dolari şterse de pe bursele lumii

Bursele lumii au inregistrat pierderi de 8 trilioane de dolari dupa ce o furtuna financiara a lovit ieri si azi atat actiunile cat si marfurile tranzactionate in lumea intreaga.

Bursa de la Frankfurt era pe minus 4,38% la 12:53, in vreme ce la Paris scaderea era de doar 2,6%, in timp ce la Londra se inregistra un minus de 1,9%. |n Asia, bursa de la Hong Kong inregistra o scadere de 5,66%, la Tokyo pierderile erau de 1,68%, in timp ce la Shanghai se inregistra un minus de doar 0,03%.

Nasdaq a incheiat ziua de ieri scazand cu 6,9%, in vreme ce indicele S&P 500 a scazut cu 6,66%, iar Dow Jones a incheiat cu o pierdere de 5,55%.

Cele mai mari pierderi le-au inregistrat bancile, crezute a fi in primul val de companii care vor avea nevoie de bani in urma retrogradarii istorice efectuate de catre agentia de rating Standard&Poor's.

Actiunile Bank of America au scazut ieri cu 18%, dupa ce AIG a dat-o in judecata pentru a recupera pierderi de 10 miliarde de dolari din vanzarea de obligatiuni garantate ipotecar supra-evaluate.

Titlurile Citigroup au terminat pe minus cu 16%, Regions Financial (-14%), JP Morgan (-8%) iar Goldman Sachs (-8%).

Actiunile gigantilor ipotecari Freddie Mac (-15%) si Fannie Mae (-14,74%) au scazut si ele puternic ieri, dupa ce Standard&Poor's le-a retrogradat sI pe acestea.

Asiguratorii au muscat si ei pamantul, din moment ce pietele s-au temut ca vor fi nevoiti sa stranga bani pentru a completa nivelurile de detineri de active cu rating AAA. Autoritatile americane de reglementare au anuntat, insa, ca nu vor solicita mai mult colateral. Cu toate acestea, titlurile Genworth Financial Inc au incheiat cu un minus de 20%, in vreme ce AIG a trecut cu un minus de 10%, Hartford Financial (-13%), Metlife (-8,4%). De asemenea, actiunile conglomeratului Berskshire Hathaway, condus de guru-ul Warren Buffett, au scazut cu 5,87%, dupa ce S&P a pus sub perspectiva negativa compania, ca urmare a “dependentei' companiei de titlurile SUA, in care si-a investit majoritatea lichiditatilor pe termen scurt, ca sI expunerea pe asigurari, de unde face cam 40% din profituri.

Petrolul si materiile prime s-au ieftinit si ele, astfel ca un baril de titei se tranzactiona la doar 79,2 dolari, in minus cu 2,51% fata de ziua de ieri. Unde se duc banii? In aur, care a crescut accelerat dupa ziua de ieri si a ajuns la 1.769 dolari pe o uncie. Potrivit Goldman Sachs, aurul va ajunge anul 1.860 dolari.

Pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) panica s-a accelerat iar scaderea era la ora 13:00 cu 9,73%. SIF-urile inregistrau o scadere medie de 11,47% iar companiile energetice inregistrau o gaura de 11,62%. Titlurile SSIF Broker Cluj pierdeau 21%, Fondul Proprietatea era pe minus 9,13%, BRD (-10%), Petrom (12%).



×