x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie 93.000 de crescători au pierdut cota de lapte

93.000 de crescători au pierdut cota de lapte

de Diana Rucinschi    |    09 Sep 2008   •   00:00

Aproape 93.000 de crescători de vaci, reprezentînd circa 15% din numărul total al celor care au avut anul trecut cotă de vînzări directe, au fost sancţionaţi cu retragerea acesteia, întrucît nu au depus declaraţia anuală privind cantităţile comercializate.



Aproape 93.000 de crescători de vaci, reprezentînd circa 15% din numărul total al celor care au avut anul trecut cotă de vînzări directe, au fost sancţionaţi cu retragerea acesteia, întrucît nu au depus declaraţia anuală privind cantităţile comercializate. “Au fost sancţionaţi cu retragerea cotei la rezerva naţională 92.867 producători cu vînzări directe, care nu au transmis declaraţia anuală, cantitatea de lapte rezultată din sancţionarea producătorilor fiind de 201.227 tone lapte. Producătorii cu cotă de lapte pentru vînzări directe care nu au depus declaraţii au avut alocată o cotă medie de 2.100 kg”, potrivit Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA). Valeriu Steriu, preşedintele Asociaţiei Patronale din Industria Laptelui (APRIL), a declarat că în general este vorba de fermieri mici şi foarte mici, care pot produce în continuare pentru autoconsum şi că retragerea cotelor nu înseamnă pierderea cantităţii de lapte. “Ea este alocată la rezerva naţională şi poate fi întrebuinţată de exemplu pentru fermierii care investesc în noi ferme”, a adăugat acesta. Pe de altă parte, preşedintele sindicatului crescătorilor de bovine, Costel Caraş, consideră că o parte din vină o poartă autorităţile, care nu au ştiut să îi mobilizeze pe crescători şi “să-i facă să înţeleagă că trebuie să depună declaraţia”. “Sînt foarte mulţi fermieri mici care nu au ştiut, nu au fost suficient de bine informaţi. Sigur, e şi vina fermierului, dar şi vina autorităţilor pentru că nu au reuşit să transmită acest mesaj”, a spus Caraş.
Producătorii de lapte care vînd direct pe piaţă, precum şi cei care livrează către procesatori trebuiau să depună pînă la jumătatea lunii mai declaraţiile anuale privind cantităţile comercializate în primul an de cotă (anul de cotă începe la 1 aprilie şi se încheie la 31 martie anul următor).

×
Subiecte în articol: economic lapte