x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Românii, loviți de o dublă creștere a prețurilor la carburanți: Accize majorate în prima zi a anului, iar o nouă lovitură în iulie

Românii, loviți de o dublă creștere a prețurilor la carburanți: Accize majorate în prima zi a anului, iar o nouă lovitură în iulie

de Redacția Jurnalul    |    01 Ian 2024   •   20:20
Românii, loviți de o dublă creștere a prețurilor la carburanți: Accize majorate în prima zi a anului, iar o nouă lovitură în iulie
Sursa foto: Jupiterimages/Getty Images

În prima zi a noului an, românii au fost întâmpinați cu o veste proastă la pompele de carburant, odată cu creșterea accizelor la benzină și motorină. Impactul imediat se traduce într-o majorare a prețurilor la carburanți, unde litrul de benzină a înregistrat o creștere de 29 de bani, iar cel de motorină cu 26 de bani.

Potrivit datelor furnizate de Ministerul de Finanțe, noile accize se ridică la 2.019 lei pentru 1.000 de litri de benzină și 1.850 de lei pentru 1.000 de litri de motorină. Aceasta înseamnă că accizele aplicabile începând cu 1 ianuarie sunt cu 243 de lei mai mari pentru benzină și cu 218 lei mai mari pentru motorină, la fiecare 1.000 de litri, scrie economica.net. .

Șocul pentru șoferi nu se oprește aici, deoarece se anunță încă o majorare semnificativă începând cu 1 iulie 2024. Ministerul Finanțelor a comunicat că nivelurile accizelor vor fi crescute și mai mult în a doua jumătate a anului. Astfel, de la 1 iulie, acciza va ajunge la 2.382 de lei la 1.000 de litri de benzină și la 2.183 de lei pentru 1.000 de litri de motorină.

Comparând aceste valori cu cele de la 1 ianuarie, creșterea la 1 iulie va fi de 363 de lei la 1.000 de litri pentru benzină și de 333 de lei pentru motorină. În plus, aplicând și TVA la acciză, șoferii vor resimți o nouă scumpire suplimentară la pompă, de aproximativ 43 de bani pe litrul de benzină și circa 40 de bani pe litrul de motorină, comparativ cu începutul anului.

Pe tot parcursul anului, acest val de majorări înseamnă că, în urma strict creșterii accizelor, benzina va fi mai scumpă cu 72 de bani pe litru, iar motorina cu 66 de bani pe litru. La prețurile actuale, care se situează în jur de 6,5 lei pe litru la benzină și aproximativ 7 lei pe litru la motorină, impactul adus de majorările de taxe ale statului este de 11% pentru benzină și de aproximativ 9,4% pentru motorină.

×
Subiecte în articol: accize benzina motorina