x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Achizitie - Vinul de Samburesti, produs de un "laptar"

Achizitie - Vinul de Samburesti, produs de un "laptar"

de Florina Zainescu    |    18 Ian 2006   •   00:00
Achizitie - Vinul de Samburesti, produs de un "laptar"

Jean Valvis, actionarul majoritar al grupului La Dorna, a preluat controlul societatii Vitipomicola Samburesti. El vrea sa reinvie traditia podgoriei avand in vedere ca inainte de 1989 aici se facea cel mai apreciat Cabernet Sauvignon din Romania, un vin folosit pentru nevoile protocolului zero al conducerii comuniste.

"Vitipomicola a avut obligatia de a face un program de investitii de circa un milion de dolari. Noi am participat la aceasta obligatie de investitii cu 815.000 de dolari, care reprezinta 69% din capitalul social", a explicat Valvis cum a ajuns sa controleze societatea. Insa desi preluarea s-a infaptuit abia la 28 decembrie 2005, el finanteaza activitatea Samburestiului inca de acum un an si jumatate, la solicitarea Asociatiei Salariatilor PAS Samburesti. Dar nu a putut sa preia societatea din cauza scandalurilor si proceselor legate de privatizarea acesteia.

PATRIMONIUL. Vitipomicola detine 500 de hectare de livezi si alte 495 de hectare de vie. In acestea din urma se vor investi circa 2,5 milioane de euro in urmatorii trei ani, din care 1,7 milioane de euro pentru replantarea a 170 de hectare de vita. Alte 3,5 milioane de euro vor fi folosite pentru imbunatatirea procesarii, stocarii si imbutelierii vinului. De asemenea, se va incerca achizitionarea de parcele de vita-de-vie de la riverani.

Noul vin de Samburesti, un produs de vinoteca, va putea fi gasit in restaurantele si magazinele specializate din tara peste doi ani, spune Valvis. El mizeaza foarte mult insa pe export, principalele destinatii fiind Grecia, Anglia, Germania si Statele Unite. Pentru a-si impune noul produs, Valvis va exploata sistemul de distributie si relatiile de afaceri ale grupului La Dorna pe piata. Insa, spre deosebire de produsele La Dorna, vinul nu va fi ecologic. "Suprafetele nu justifica deocamdata. In plus, laptele e o substanta de baza pentru cresterea copilului, deci are logica sa-i propui consumatorului un produs fara pesticide, antibiotice sau ingrasaminte. Pentru «bebelusul» de 40 de ani nu are importanta daca vinul are si ceva urme de pesticide", spune Jean Valvis.

CIFRE
"La inceput productia de vin va fi de 1,5 milioane de litri anual: Cabernet, Merlot, Feteasca Alba si Regala, Bourgund, Chasslat. Insa prin imbunatatirea culturii putem ajunge la o productie de 2,5 milioane de litri anual, daca ramanem cu terenurile existente"
Jean Valvis

×
Subiecte în articol: economic