x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Acordurile petroliere obţinute de Chevron sunt ilegale. Legea care stă la baza acordurilor se referă la gazele convenţionale, care nu includ şi gazele de şist

Acordurile petroliere obţinute de Chevron sunt ilegale. Legea care stă la baza acordurilor se referă la gazele convenţionale, care nu includ şi gazele de şist

de Elena Stan    |    10 Feb 2013   •   19:04
Acordurile petroliere obţinute de Chevron sunt ilegale. Legea care stă la baza acordurilor se referă la gazele convenţionale, care nu includ şi gazele de şist

Acordurile petroliere obţinute de compania americană Chevron pentru explorarea-dezvoltarea-exploatarea zăcămintelor de gaze de şist din cele trei perimetre din Dobrogea sunt ilegale, potrivit Raportului realizat de o comisie de experţi.
Cele trei acorduri sunt ilegale deoarece au la bază Legea petrolului nr.238/2004 care face referire la gazele naturale, cunoscute şi sub denumirea de gaze convenţionale, nu şi la restul gazelor naturale, numite neconvenţionale, printre care se numără şi gazele de şist. “Gazele naturale cuprind gazele libere din zacaminte de gaz metan, gazele dizolvate în ţiţei, cele din capul de gaze asociat zăcămintelor de ţiţei, precum şi gazele rezultate din extracţia amestecurilor de gaz condensat”, potrivit Legii petrolului. În plus, în Anexa nr.1 a acordurilor, definiţia gazelor naturale a fost modificată, fără ca această schimbare să fie realizată legal şi publicată în Monitorul Oficial.
Potrivit legii,  acordurile petroliere  vizează activităţile de explorare-dezvoltare-exploatare pe o perioadă de 30 de ani, iar explorarea are trei etape, respectiv cercetare, prospectare şi explorare geologică. “Programul minim de lucrări de explorare” prevăzut în Acordurile pentru Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti este pentru maximum 8 ani, identic la toate trei. Pentru fiecare dintre cele trei Acorduri, România ar trebui să primească de la Chevron, pentru cei opt ani de explorare, câte 121.280.000 de dolari americani. “În cele trei acorduri petroliere de explorare-dezvoltare-exploatare din sudul Dobrogei sunt detaliate doar lucrările de explorare, în valoare totală de 3 x 121.280.000 = 363.840.000 USD pentru 8 ani”, potrivit Raportului menţionat mai sus.

Chevron ar putea exporta gazele de şist
Legea petrolului prevede că “titularul acordului petrolier are dreptul să dispună asupra cantităţilor de petrol ce îi revin, inclusiv să le exporte”. Această frază face ca scuza autorităţilor, potrivit căreia se doreşte obţinerea independenţei de gazele ruseşti, să nu stea în picioare. “Motivaţia sprijinirii exploatării gazelor de şist în România de către Chevron, făcută publică de către domnul preşedinte Traian Băsescu, este că gazele de şist obţinute ar ajuta la realizarea independenţei României de importul de gaze ruseşti”, se menţionează în Raport.
Cu toate acestea, în acordul petrolier Chevron nu are obligaţia să livreze o parte din gazele de şist României, compania putând să exporte tot zăcământul de la noi din ţară. “Domnul preşedinte ignoră, cu bună ştiinţă sau nu, că Chevron deţine (ilegal) cele 4 acorduri petroliere în proporţie de 100% şi că redevenţa pe care trebuie să o dea Statului este în bani, nu în natură (adică nu în gaze de şist). Legea petrolului îi dă dreptul lui Chevron «să dispună asupra cantităţilor de petrol ce îi revin, inclusiv să le exporte». Aşadar, să fie foarte clar, Chevron nu are obligaţia să vândă României gazele de şist obţinute, poate să le ducă în SUA, şi deci România va obţine foarte probabil ZERO gaze de şist de la Chevron. Sau le va obţine cumpărându-le. Nu mai cumpără de la ruşi gaze convenţionale, cumpără de la americani gaze neconvenţionale româneşti, făcând prăpăd ecologic în România?”, se menţionează în Raport.

Perimetrele concesionate americanilor
Guvernul a concesionat în martie 2012 companiei americane Chevron trei perimetre în Dobrogea de sud (Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti), cu ieşire la Marea Neagră, în suprafaţă totală de 2.700 kmp, pentru gazele de şist, prin trei acorduri petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare, încheiate între ANRM  şi Chevron România Holdings B.V. (subsidiara olandeză a companiei americane Chevron). La 29 februarie 2011, Chevron a achiziţionat 100% de la Regal Petroleum acordul petrolier pentru gaz, pentru perimetrul EV-2 Bârlad de 6.257 kmp. Acordul petrolier a fost aprobat lui Regal Petroleum prin HG nr. 2283 din 9.12.2004, iar explorările erau planificate să înceapă în 2012. Acordurile din Dobrogea au fost declasificate anul trecut, însă cel din Bârlad nu.
Comisia de experţi care a realizat acest raport a fost alcătuită din: Liana Popa, inginer geolog, Fundaţia pentru Pluralism; Afrodita Iorgulescu, matematician, prof. univ. dr., pensionar de la ASE din Bucureşti, Facultatea de Cibernetică, Statistică şi Informatică Economică; Alexandru Taşnadi, economist şi matematician, prof. univ. dr. la ASE, Facultatea de Economie Generală.

×
Subiecte în articol: gaze de sist