x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Acțiunile europene urcă la maximele ultimelor 9 luni

Acțiunile europene urcă la maximele ultimelor 9 luni

de Redacția Jurnalul    |    13 Ian 2023   •   00:00
Acțiunile europene urcă la maximele ultimelor 9 luni
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Acțiunile europene au încheiat în creștere joi, retailerii conducând creșterile sectoriale, în timp ce datele privind inflația din Statele Unite au dat semne de moderare, atenuând îngrijorările legate de faptul că Rezerva Federală va oferi creșteri mari ale dobânzilor pe termen scurt, scrie Reuters.

Indicele STOXX 600 a crescut cu 0,6%, încheind la cel mai ridicat nivel de la sfârșitul lunii aprilie, sectorul european de retail înregistrând un salt de 1,9%.

Majoritatea retailerilor britanici au condus avansul, după ce câștigurile marilor companii au arătat că cumpărătorii au cheltuit liber de Crăciun, bucurându-se de primul sezon de sărbători fără restricții COVID-19 din ultimii trei ani. Dar retailerii au avertizat că majoritatea vor strânge cureaua în 2023.

ASOS a urcat cu 20,9% după ce retailerul de modă online a declarat că schimbările operaționale îl vor ajuta să aducă un beneficiu de 300 de milioane de lire sterline în actualul exercițiu financiar, oferind grupului un impuls atât de necesar după ce vânzările au scăzut de Crăciun.

Retailerul britanic Tesco a crescut cu 0,9%, menținându-și neschimbate previziunile privind profitul pentru întregul an, după ce s-a alăturat rivalilor din sectorul comerțului cu amănuntul în raportarea unor vânzări de Crăciun mai mari decât se aștepta.

În plus față de mișcarea pozitivă, datele au arătat că prețurile de consum din SUA au scăzut în decembrie pentru prima dată în mai mult de 2-1/2 ani, oferind speranța că inflația se află acum pe o tendință de scădere susținută, deși piața muncii rămâne tensionată.

Sectorul tehnologic sensibil la rate a crescut cu 0,4%, susținut de o creștere a acțiunilor din domeniul semiconductorilor, cum ar fi ASML Holding, după ce producătorul taiwanez de cipuri TSMC a raportat o creștere de 78% a profitului trimestrial, care a depășit previziunile.

Logitech International a scăzut cu 16,9%, după ce a înregistrat profituri și vânzări mai mici între octombrie și decembrie și și-a redus perspectivele de vânzări.

Acțiunile Ubisoft au scăzut cu 14,0%, după ce producătorul francez de jocuri video a avertizat asupra unor venituri mai mici decât se aștepta pentru întregul an și a amânat lansarea jocului "Skull and Bones", determinând unii analiști să își reducă estimările și obiectivele de preț.

"Așteptarea este că sectorul tehnologic va fi lovit mai puternic", a declarat Danni Hewson, analist financiar la AJ Bell. "Cu excepția cazului în care nu este un șoc masiv pentru piață, pur și simplu nu se străbate".

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: acţiuni crestere