x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Acțiunile europene scad din cauza crizei din energie și a problemelor COVID

Acțiunile europene scad din cauza crizei din energie și a problemelor COVID

11 Iul 2022   •   20:30
Acțiunile europene scad din cauza crizei din energie și a problemelor COVID
Sursa foto: Rawpixel/Getty Images/iStockphoto

Acțiunile europene au început săptămâna în scădere bruscă, afectate de îngrijorarea investitorilor privind criza aprovizionării cu energie, în timp ce creșterea numărului de cazuri de COVID-19 în China și descoperirea unei noi variante de coronavirus au afectat titlurile legate de mărfuri.

Nord Stream I, cel mai mare gazoduct care transportă gaze rusești către Germania, începe luni întreținerea anuală. Se așteaptă ca fluxurile să se oprească timp de 10 zile, dar guvernele, piețele și companiile se tem că oprirea ar putea fi prelungită din cauza războiului din Ucraina și ar putea perturba planurile de umplere a depozitelor pentru iarnă.

Indicele pan-european STOXX 600 a întrerupt o serie de trei zile de câștiguri și a scăzut cu 1,1% până la ora 0712 GMT, după ce vineri a înregistrat cea mai bună săptămână din ultimele șapte, scrie Reuters.

Toate sectoarele europene majore au fost pe roșu, conduse de o scădere de 3,5% a companiilor din minerit. Titlurile de lux, care își trag o parte din cerere din China, au scăzut, LVMH pierzând 2,8%.

Piețele asiatice au scăzut și ele, în condițiile în care cazurile de COVID-19 din Shanghai au crescut, în timp ce Omicron BA.5.2.2.1, o nouă subvariantă, a fost de asemenea descoperită în oraș. Piețele s-au îngrijorat cu privire la probabilitatea unei noi runde de restricții, ceea ce ar putea afecta din nou creșterea economică în cea de-a doua mare economie a lumii.

Apropierea euro de paritate cu dolarul a contribuit, de asemenea, la îngrijorarea investitorilor cu privire la impactul asupra veniturilor.

La București, indicele BET înregistra o scădere ușoară, la ora transmiterii știrii, de 0.17%, la 12.231 de puncte.

(sursa: Mediafax)

×