x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Aderarea creste darile la stat

Aderarea creste darile la stat

de Florina Zainescu    |    28 Dec 2006   •   00:00
Aderarea creste darile la stat

Integrarea aduce taxe mai mari. Schimbari majore vor fi in cazul autoturismelor la mana a doua aduse din strainatate. Si impozitele pe case si masini vor fi mari. Noul Cod Fiscal prevede si majorari de taxe si accize pentru produsele petroliere, alcool si tutun.

Integrarea aduce taxe mai mari. Schimbari majore vor fi in cazul autoturismelor la mana a doua aduse din strainatate. Si impozitele pe case si masini vor fi mari. Noul Cod Fiscal prevede si majorari de taxe si accize pentru produsele petroliere, alcool si tutun.

Integrarea europeana inseamna si biruri mai mari pentru case, masini si lux. Impozitele pentru autoturismele cu motoare mai mici de 1,6 litri vor fi dublate incepand cu anul viitor, iar proprietarii masinilor cu capacitate cilindrica mare vor plati taxe de minimum 1.800 lei. Codul Fiscal modifica grupele de incadrare a autoturismelor si de calcul a impozitelor in functie de capacitatea cilindrica. Taxele vor fi determinate prin inmultirea fiecarei grupe de 200 centimetri cubi cu sume cuprinse intre 7 si 120 de lei.

Impozitul redus de 7 lei va fi calculat doar pentru autoturismele cu o capacitate cilindrica de pana la 1.600 centimetri cubi inclusiv. Marea majoritate a autoturismelor din productia interna au motoare mai mici de 1,6 litri. Impozitul pentru motorete, scutere, motociclete si autoturisme cu o capacitate cilindrica de pana la 1.600 centimetri cubi inclusiv se va ridica la cel mult 56 lei, dublu fata de impozitul maxim de 28 lei achitat in prezent.

EXTRA. Pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 1.601 si 2.000 centimetri cubi inclusiv, impozitul va fi cuprins intre 120 lei si 150 lei, iar pentru autoturisme cu o capacitate cilindrica intre 2.001 si 2.600 centimetri cubi inclusiv, impozitul va fi cuprins intre 300 lei si 390 lei. Daca motoarele autoturismelor au capacitatea cilindrica cuprinsa intre 2.601 si 3.000 centimetri cubi, impozitul va fi inclus in intervalul 780 lei - 900 lei, iar impozitul pentru autoturismele cu o capacitate cilindrica de peste 3.001 centimetri cubi inclusiv va fi de minimum 1.800 lei.

PRIMA INMATRICULARE. Taxa speciala se plateste cu ocazia primei inmatriculari in Romania, cu exceptia autovehiculelor care sunt inmatriculate temporar pe o perioada de timp egala cu durata de valabilitate a asigurarii internationale (Cartea Verde) si se aplica atat autoturismelor si autovehiculelor noi, cat si celor rulate. In cazul masinilor euro 3 cu o capacitate cilindrica mai mica de 1.600 cmc si cu o vechime mai mica de sase luni, taxa de inmatriculare va fi de 612 euro, iar pentru cele cu o capacitate cilindrica de peste 3.000 cmc, mai vechi de sase ani, nivelul taxei va ajunge la 5.070 euro.

Taxa de inmatriculare va fi mai mare pentru masinile euro 2, euro 1 si noneuro, in cazul celor care au o vechime de peste sase ani, cu un cuantum de pana la 7.500 de euro. Posesorii de autoturisme inmatriculate dupa 1 ianuarie 2007 care au achitat, in 2006, accizele cu ocazia importului si achizitionarii de pe piata interna nu vor plati taxa speciala pentru prima inmatriculare. Sunt scutite de la taxa si autoturismele introduse in Romania pe baza unor contracte de leasing initiate inainte de 1 ianuarie 2007 si a caror incheiere se va realiza dupa aceasta data. Consiliile locale vor putea sa stabileasca din 2007 impozite si taxe locale cu maximum 20% mai mari decat nivelul prevazut in Cod.

Casele mari vor fi impozitate mai mult


Anul 2007 ne aduce biruri mai mari si pentru case si terenuri. In special pentru casele mari. Potrivit Normelor de aplicare a Codului Fiscal, aprobate pe ultima suta de metri de Guvern, prin Ordonanta de Urgenta, romanii ale caror locuinte depasesc 150 de metri patrati construiti vor plati impozite mai mari, valoarea impozabila a acestora fiind majorata cu 5% la fiecare 50 de metri patrati (sau fractiune din aceasta suprafata) in plus. Astfel ca pentru o locuinta cu toate instalatiile, situata intr-o localitate de rang III, zona B, cu o suprafata construita de 150 mp, impozitul va fi de 221 lei, iar pentru o alta de 275 mp, 465 lei.
Dupa buget. Proprietarii mai multor case vor plati impozite in plus

MICSORAT SI NU PREA. Aceleasi Norme prevad ca populatia va plati, incepand de anul viitor, aceeasi cota de impozit, de 0,1% din valoarea impozabila a cladirii, indiferent daca aceasta se afla la tara sau la oras. In prezent, cota este 0,2% pentru cladirile din mediul urban si 0,1% in cazul celor din mediul rural. Oraseni, nu va bucurati insa! Pentru ca, desi cota se va micsora, impozitul datorat pentru cladirile din mediul urban nu se va reduce, deoarece se vor dubla coeficientii de corectie. Tot din cauza "coeficientilor de corectie" vor creste si impozitele pentru mediul rural.

Potrivit normelor, valoarea impozabila a cladirii se determina prin inmultirea suprafetei construite exprimata in metri patrati cu valoarea unitara corespunzatoare. Ulterior se face o ajustare in functie de rangul localitatii si zona in care este amplasata cladirea, prin inmultirea cu coeficientul de corectie corespunzator. La stabilirea valoarii impozabile a unei case se va tine cont si de "varsta" acesteia. Astfel, daca cladirea are o vechime de peste 50 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinta, valoarea impozabila se va reduce cu 20%, iar daca are 30-50 de ani, cu 10%.

MAI MULTE. Daca o persoana fizica are in proprietate doua sau mai multe cladiri utilizate ca locuinta, care nu sunt inchiriate, impozitul va fi majorat cu 15% pentru prima cladire in afara celei de la adresa de domiciliu, cu 50% pentru a doua cladire, cu 75% pentru a treia, nivelul urmand sa se dubleze daca persoana respectiva are mai mult de patru cladiri. Impozitul majorat se determina in functie de ordinea in care proprietatile au fost dobandite, asa cum rezulta din documentele ce atesta calitatea de proprietar. Aceste prevederi nu se aplica persoanelor fizice care detin in proprietate cladiri dobandite prin succesiune legala.

VANZAREA, IMPOZITATA. Romanii vor plati din 2007 doua cote diferentiate de impozit pentru veniturile obtinute din tranzactii imobiliare, in functie de valoarea proprietatii si de marimea perioadei in care au detinut imobilul. Astfel, daca proprietatile - constructii si terenuri - sunt vandute in mai putin de trei ani de la dobandire, cota de impozit este de 3% atunci cand valoarea proprietatii nu trece de 200.000 de lei. Peste acest nivel se adauga o suma fixa de 6.000 lei si o cota de 2%, calculata la valoarea ce depaseste 200.000 de lei. Daca imobilele sunt instrainate la mai mult de trei ani de la momentul dobandirii, mecanismul de impozitare ramane acelasi, insa cota de impunere este redusa cu 1%. In acest caz, suma fixa platita pentru valorile ce trec de 200.000 lei este de 4.000 lei. Baza de impunere este valoarea declarata de cele doua parti in actele de transfer. Daca aceasta valoare este mai mica decat suma orientativa stabilita de expertizele intocmite de Camerele notarilor publici, impozitul se va calcula la aceasta a doua valoare. In plus, nici o cladire sau teren nu vor putea fi vandute pana cand proprietarul nu achita toate obligatiile fiscale aferente, cu termene de plata scadente pana la data de intai a lunii urmatoare celei in care are loc instrainarea.

Proprietarii care primesc imobilele in urma unor donatii sau a retrocedarilor nu platesc impozite. De asemenea, mostenitorii sunt scutiti de la plata impozitului daca succesiunea este finalizata in termen de doi ani, dupa aceasta perioada fiind datorat un impozit de 1%.

Primele scumpiri "europene"


1 ianuarie 2007 vine si cu majorari de accize la electricitate si carburanti. Si cu o noua acciza: la gaze naturale. Astfel, pentru un consum lunar de electricitate de 100 kWh factura achitata de populatie va fi mai mare cu 4,42 bani, ca urmare a majorarii acizei cu 33,3%, pana la 0,52 euro/MWh. Iar firmele vor "suporta" o crestere cu 36,8% a accizei, pana la valoarea de 0,26 euro/MWh. De asemenea, vom plati mai mult cu 9 bani litrul de benzina cu plumb, caci accizele vor creste cu 6,6% pana la 421,19 euro/1.000 litri, nivel care va ramane constant pana in 2010. Acciza pentru pacura va urca de la 9,5 euro/1.000 kilograme la 13 euro/1.000 kilograme. Benzina fara plumb si motorina raman cu aceleasi accize din prezent, iar acciza la GPL nu se modifica pana in 2010. De la 1 ianuarie vor fi accizate si gazele naturale utilizate drept combustibil pentru incalzire (0,17 euro/gigajoule). Carbunele si cocsul folosite in scopuri comerciale vor fi accizate cu 0,15 euro/gigajoule, nivelul fiind dublu in cazul utilizarii in scopuri necomerciale.
Efecte. Scumpirea carburantilor ar putea atrage alte majorari

ALIMENTE. "Majorarile sunt importante si au influenta directa asupra preturilor produselor alimentare. Cu toate acestea, este exclusa o scumpire pana in primavara", a declarat Sorin Dumitru Minea, presedintele Romalimenta. "Exista insa si posibilitatea unor reduceri de pret, daca, o data cu disparitia taxelor vamale, europenii vor veni cu alimente mai ieftine si vor pune presiune pe piata. Produse ca laptele, painea sau carnea sunt mai ieftine in UE", a adaugat el. Minea a precizat ca nimeni nu va risca sa umble la pret pana cand nu va vedea cum vor evolua preturile la materia prima din UE o data cu disparitia taxelor vamale, dar si la alimentele europene ce vor intra pe piata autohtona. Primele previziuni se vor putea face abia pe la jumatatea lunii ianuarie, a mai spus el. (Adrian N. Ionescu, Florina Zainescu)
Tuica si rachiu
Micii producatori de tuica si rachiuri din fructe vor fi obligati, de la inceputul lui 2007, sa-si inregistreze alambicurile la Fisc si sa estimeze cantitatile obtinute anual. Pentru 50 de litri de tarii produse pentru consumul propriu taranii vor trebui sa achite statului contravaloarea a 50% din cota standard a accizei aplicata alcoolului etilic (375 euro/hl alcool pur). Atentie! Gospodarile individuale care au in proprietate livezi sau vii nu vor putea sa produca tarii pentru consum propriu decat daca au in proprietate si alambicuri. Altfel vor fi obligati sa apeleze la "serviciile" antrepozitelor fiscale autorizate si nu la "instalatiile" vecinilor. Fiecare mic producator va figura la administratiile financiare intr-un registru special care va include numele si adresa, instalatiile de productie si capacitatea acestora. Pe toata perioada in care nu sunt folosite, alambicurile vor sta sigilate.
Codul pe scurt

TERENURI. De anul viitor cresc si impozitele pe care persoanele fizice le vor plati pentru terenuri. Valorile de impozitare si coeficientii de ajustare vor fi majorate si in cazul terenurilor, valoarea impozabila fiind calculata diferit in cazul terenurilor amplasat in intravilan, inregistrate in registrul agricol l,a categoria de folosinta terenuri cu constructii sau la alte categorii. In ceea ce priveste terenurile amplasate in extravilan, impozitul este calculat pe baza unei noi proceduri, in care se tine cont de suprafata in hectare, de zona in care este amplasat, precum si de coeficientul de corectie.

DE LUX. Impozitele calculate pentru posesorii de luntre sau barci fara motor folosite pentru uz personal vor creste de la 11,9 la 15 lei, iar impozitele pentru barci fara motor folosite in alte scopuri vor fi majorate de la 35,6 la 40 de lei. Pentru barci cu motor va fi achitat un impozit dublu, majorat de la 71,1 lei la 150 lei. Categoriile "salupe" si "iahturi", impozitate cu 752 de lei, respectiv 5.000 de lei, nu se mai regasesc, fiind introdusa clasa "nave de sport si agrement", pentru care impozitul este cuprins intre 0 si 800 de lei.

FINANTARI. Castigurile din dobanzi obtinute de firmele straine pentru creditele acordate companiilor din Romania la care detin participatii vor fi taxate cu 10% timp de trei ani dupa aderare. Impozitul se va aplica doar pentru finantarile acordate de o societate care detine timp de cel putin doi ani minimum 25% din actiunile imprumutatului. Dividendele si castigurile din credite sunt impozitate in prezent, in Romania, cu 16%.

SCUTIRI. Firmele care realizeaza investitii de peste 500.000 de euro ar putea fi scutite de la plata impozitului pe cladiri si teren, datorate consiliilor locale, pe o perioada de pana la cinci ani inclusiv, incepand de anul viitor. Scutirea de impozit pe cladiri se poate acorda de la data de intai a lunii urmatoare finalizarii cladirii, iar scutirea de impozit pe teren de la inceputul lunii urmatoare eliberarii autorizatiei de constructie.

MICROFIRME. Noul Cod Fiscal modifica si regimul de impozitare al microintreprinderilor. De anul viitor microfirmele care au ales impozitarea veniturilor vor plati un impozit de 2% fata de 3% cat este in prezent. In 2008, impozitul pe venit se va majora la 2,5%, iar pentru 2009 va creste la 3%.

PIATA DE CAPITAL. Si castigurile la bursa vor fi impozitate. Se va percepe impozit de 1% pentru actiunile vandute dupa un an de la cumparare si un impozit de 16% pentru titlurile vandute mai devreme de 12 luni de la data achizitionarii. Noua lege a fiscalitatii va mentine nemodificat si TVA-ul de 9% pentru carti, ziare si medicamente.

DIVIDENDE. Populatia va plati, din 2007, pentru veniturile sub forma de dividende, inclusiv sumele primite ca urmare a detinerii de titluri de participare la fondurile inchise de investitii, un impozit de 16%, nivel ce va fi aplicat si pentru castigul din dobanzi si operatiuni de vanzare-cumparare de valuta. Dividendele erau impozitate in 2004 cu 5%, iar anul trecut cota s-a dublat la 10%.
×