x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Agricultorii vor primi ajutoare de stat de doar 1,27 miliarde de lei

Agricultorii vor primi ajutoare de stat de doar 1,27 miliarde de lei

de Daniela Ivan    |    05 Dec 2010   •   17:33

Producătorii agricoli vor primi de la stat pentru perioada august 2010-decembrie 2011 ajutoare în valoare de numai 1,27 miliarde de lei, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern privind ajutoarele de stat. Banii vor fi asiguraţi de la bugetul de stat şi vor fi prevăzuţi şi în bugetul care va fi aprobat. Suma este de aproape trei ori mai mică decât în perioada similară din 2008-2009, când agricultorii au beneficiat de ajutoare de stat în valoare totală de 3 miliarde de lei. “Acum este alocată o sumă mai mică, pentru că din 2010 au fost scoase mai multe forme de sprijin, precum subvenţiile la porc şi pasăre, care nu erau conforme cu legislaţia europeană”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Adrian Rădulescu.

Potrivit proiectului privind ajutoarele de stat elaborat de Ministerul Agriculturii, pentru realizarea angajamentelor asumate în favoarea bunăstării păsărilor se vor acorda 368,2 milioane de lei, în timp ce pentru porcine vor fi alocaţi 365 milioane de lei. Cele două ajutoare de stat se acordă în perioada 18 noiembrie 2010-15 octombrie 2011.

Pentru colectarea cadavrelor de animale se vor acorda 5,8 milioane de lei, iar plata primelor de asigurare va fi sprijinită cu 42,5 milioane de lei.

Totodată, pentru motorina utilizată în agricultură se vor aloca 490 milioane de lei.

Anul 2011 se anunţă foarte greu pentru fermierii români care nu mai au bani să se finanţeze, iar băncile nu sunt interesate să le dea credite. În aceste condiţii este discutabilă şi capacitatea lor de a putea accesa fondurile europene, având în vedere că este nevoie să participe cu 25% din valoarea proiectelor depuse pentru finanţare.

×
Subiecte în articol: economia