x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Alertă: românii nu mai pot lua credite “doar cu buletinul”

Alertă: românii nu mai pot lua credite “doar cu buletinul”

de Cristian Anton    |    15 Iun 2017   •   10:55
Alertă: românii nu mai pot lua credite “doar cu buletinul”
Sursa foto: DIANA OROS

Sistemul informatic prin care băncile comerciale din România puteau verifica veniturile unui solicitant de credit în baza de date a Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) nu mai funcţionează de pe 8 iunie. Oficialii Fiscului recunosc că platforma lor IT nu mai funcţionează, spun că lucrează la această problemă, dar nu au nici cea mai vagă idee când va fi rezolvată.

Creditarea cunoscută popular sub numele “doar cu buletinul” în sistemul bancar românesc a fost blocată de problemele sistemului informatic al ANAF. Practic, românii nu mai pot lua credite pentru consum de săptămâna trecută. Asociaţia Română a Băncilor (ARB) s-a sesizat din prima zi în privinţa acestei probleme fără precedent, cerând băncilor şi Ministerului de Finanţe soluţii imediate pentru eliminarea blocajului. Potrivit economica.net, toate verificările legate de veniturile unui solicitant de credit se realizează integral automat, fără să mai fie nevoie ca acesta să prezinte adeverinţă de venit sau fişă fiscală, în baza unui protocol semnat între ARB şi ANAF. Singurul document pe care un solicitant mai trebuia să-l prezinte la bancă era doar actul de identitate. Protocolul a fost implementat în piaţa bancară pentru prima dată în iunie 2015, iar de atunci procesul de acordare a creditelor a devenit mult mai facil, mai puţin birocratic şi mai rapid. Pe baza înţelegerii dintre ARB şi ANAF, banca poate obţine pe loc informaţiile de care are nevoie direct de la Fisc, care îi furnizează toate datele despre veniturile solicitantului, cu acordul acestuia.

Zilele scurse în care instituţiile de credit au fost puse în imposibilitatea de a mai oferi credite “doar cu buletinul” pentru persoanele fizice reprezintă practic o săptămână întreagă de banking. Repercursiunile acestui blocaj, pe care ANAF nu ştie când îl va putea remedia, se vor vedea în reducerea creditului de consum al lunii iunie probabil cu 50%, după cum apreciază surse din piaţa bancară.

Oficialii Ministerului de Finanţe au recunoscut pentru sursa citată faptul că respectiva platformă informatică are problem şi nu este funcţională.

Ce soluţii oferă ANAF

Reprezentanţii Fiscului spun că singura soluţie este ca solicitanţii de credite de consum să revină la vechile practic birocratice şi să ceară cazierul fiscal propriu, pe hârtie, de la ghişeul administraţiilor financiare de care aparţin. “Lucrăm la această problemă, dar nu ştim când vom putea da un răspuns exact asupra cauzelor şi nici în cât timp vom remedia problema”, au precizat oficialii ANAF. Blocajul care afectează grav piaţa creditelor bancare vine la mai puţin de o lună după atacul informatic de proporţii din luna mai, care a afectat şi România, find posibil ca între cele două incidente să exite o legătură directă. La sfârşitul lunii aprilie 2017, soldul creditelor de consum era de 52,13 miliarde de lei.

Piaţa creditelor de consum este blocată din cauza unei platforme IT a ANAF-ului care nu mai funcţionează, din motive necunoscute

 

×
Subiecte în articol: anaf credit