x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ambasadorul SUA: Companiile de stat sunt o resursă pe care România ar putea să o exploateze pentru a-şi relansa economia

Ambasadorul SUA: Companiile de stat sunt o resursă pe care România ar putea să o exploateze pentru a-şi relansa economia

de Agerpres    |    09 Dec 2011   •   12:45
Ambasadorul SUA: Companiile de stat sunt o resursă pe care România ar putea să o exploateze pentru a-şi relansa economia

Companiile de stat sunt o resursa semnificativa pe care Romania ar putea sa o exploateze pentru a-si relansa economia si a obtine crestere sustenabila pe termen lung, insa acestea au nevoie urgenta de reforme accelerate pentru a deveni afaceri eficiente si generatoare de profit, a declarat ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Mark Gitenstein.

''Romania are o resursa semnificativa, neutilizata, care ar putea relansa economia acestei tari nu doar spre recuperare, ci spre crestere sustenabila pe termen lung. Iar aceasta este sa exploateze puterea companiilor controlate de stat. Dupa cum Fondul Monetar International a mentionat in mai multe randuri, companiile controlate de stat au o nevoie urgenta de reforme accelerate pentru a deveni afaceri eficiente, generatoare de profit, nu depozitare pentru influenta politica si nepotism'', a spus, joi seara, Gitenstein, la sesiunea de deschidere a celei de-a 37-a Conferinte Anuale EIBA.

Ambasadorul SUA la Bucuresti a subliniat ca el ar prefera privatizarea completa a acestor companii de stat, care in prezent au arierate estimate la 5% din PIB.

''Exista 760 de companii controlate de stat in Romania. Valoarea acestora reprezinta echivalentul a circa 11% din PIB-ul Romaniei. Aceste firme ar trebui sa fie forta principala care sa aduca relansarea economica Romaniei, in principal in domeniul energiei. Dar realitatea este ca multe dintre aceste companii pierd bani din cauza managementului slab, a ineficientei si a lipsei investitiilor. In cele din urma, aceste pierderi sunt acoperite de bugetul de stat sau, cu alte cuvinte, de veniturile medii deja diminuate ale romanilor. Nu numai ca acest lucru ii loveste pe romani unde ii doare mai tare, la buzunare, dar poti vizualiza povara semnificativa pe care acest tip de pierdere subventionata o reprezinta pentru cresterea economica. FMI a estimat ca numai arieratele companiilor de stat reprezinta 5% din PIB. Numai imaginati-va ce ar putea face pentru economie reintroducerea in circuit a acelor bani. Este nu numai o risipa, este un pacat'', a aratat diplomatul.

In opinia acestuia, Guvernul Romaniei a inceput sa faca pasi semnificativi pentru a reforma aceste companii si pentru a atrage investitori privati. Asta include angajamentul de a vinde participatii minoritare sau chiar pachetul majoritar la unele dintre aceste companii si introducerea unui management profesionist privat.

'(...) as prefera privatizarea completa a acestor companii controlate de stat. Recunosc, insa, ca aducerea unui management profesionist din exterior ar putea sa pregateasca aceste companii pentru o privatizare completa', a subliniat Gitenstein.

In acest context, el a atras atentia ca, pentru ca acesti pasi facuti in vederea privatizarii sa functioneze si sa fie eficienti, Romania trebuie sa aiba mecanismele necesare pentru a-i proteja pe actionarii minoritari si pentru a se asigura ca managerii privati sunt cu adevarat independenti si pot fi trasi la raspundere in cazul in care nu si-au realizat obiectivele.

''Asta necesita o baza solida de guvernare corporatista. Principiile guvernarii corporatiste sanatoase incurajeaza transparenta in luarea deciziilor, stabilesc un mod de control intern si criterii clare in baza carora managerii pot fi facuti raspunzatori pentru situatia companiei. Asta, in timp, construieste increderea atat in randul actionarilor publici, cat si a celor privati. Corporatia financiara internationala sustine ca acele companii cu o administrare corporatista solida sunt intr-o pozitie mai buna pentru a atrage investitorii si a aduna capital. Actionarii stiu care le sunt drepturile in cadrul companiei, sunt mai bine informati si increzatori in deciziile pe care conducerea companiei le ia'', a adaugat diplomatul american.

Potrivit acestuia, este un fapt cert ca investitorii isi angajeaza fondurile in proiecte numai atunci cand isi pot controla riscul.

''Amestecul politic inadecvat in aceste investitii e pur si simplu un risc inacceptabil. Romania poate fie sa aiba control politic asupra acestor companii de stat, fie sa inteleaga adevarata lor valoare economica pentru platitorii ei de taxe. Nu le poate avea pe amandoua'', a mai spus ambasadorul SUA.

''Acesta este un moment critic pentru Romania. Toata lumea vrea sa vada economia crescand prin sporirea investitiilor in sectoare strategice cheie. Totusi, numai in sectorul energiei, Romania va avea nevoie de o suma de ordinul a zece miliarde de euro pentru modernizare. Asta nu se poate realiza numai din venituri din taxe si, in mod clar, aceste companii se confrunta deja cu propriile dificultati financiare. Investitorii privati vor ezita sa investeasca pana cand nu au un indiciu clar despre directia spre care se indreapta aceste companii'', a adaugat ambasadorul SUA in Romania.

In context, diplomatul a amintit ca, recent, Guvernul a implicat comunitatea oamenilor de afaceri, inclusiv Camera Americana de Comert si Consiliul Investitorilor Straini in conceperea unei legislatii privind guvernarea corporatista a companiilor de stat.

''Acesta este un pas inainte si sper ca textul final va avea toate prevederile necesare pentru a le dovedi investitorilor, romani si straini deopotriva, ca Romania este cu adevarat angajata in implementarea practicilor sanatoase de administrare. Nu este ceva perfect, dar reprezinta un progres, un salt inainte in aceasta zona. Sper ca Parlamentul o va examina cu atentie si poate chiar sa o imbunatateasca. Dar este esential ca Romania sa actioneze cu promptitudine pentru a o aplica. Cu fiecare zi de intarziere platitorii de taxe din Romania poarta o povara si mai mare din cauza ineficientei acestor companii de stat. Daca va fi implementata corect, aceasta legislatie va stabili o fundatie pentru aplicarea unor practici de guvernare sanatoase in companiile controlate de stat'', a subliniat Mark Gitenstein.

Aceasta legislatie va creste transparenta si va garanta ca managementul companiilor de stat supradimensionate este asigurat de profesionisti independenti, selectati pe criterii profesionale si nu pe criterii politice. De asemenea, va limita numarul angajatilor la stat care pot face parte din boardurile de supervizare si va stabili reguli foarte clare de conflicte de interese. In al patrulea rand, va creste posibilitatea de a trage la raspundere, iar in al cincilea rand va stabili un standard in care se poate avea incredere.

''Toate companiile controlate de stat, indiferent de structura, vor fi supuse acelorasi practici de guvernare corporatista'', a adaugat ambasadorul SUA la Bucuresti.

In opinia acestuia, noua lege ar trebuit sa prevada clar obiective de performanta pentru toate partile implicate in administrarea acestor companii, inclusiv pentru functionarii publici, membri ai board-ului si manageri.

''Masuri coercitive vor putea fi aplicate in cazul acelor persoane care nu respecta standardele stabilite. Cu toate partile implicate lucrand pentru acelasi scop, aceste companii vor deveni mai profitabile, mai eficiente si, in cele din urma, pregatite pentru privatizare'', a conchis ambasadorul SUA la Bucuresti.

×