x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Angajaţii AVAS susţin că afirmaţiile premierului Boc legate de salariile din instituţie sunt false

Angajaţii AVAS susţin că afirmaţiile premierului Boc legate de salariile din instituţie sunt false

25 Feb 2010   •   00:00

Reprezentanţii salariaţilor AVAS susţin că afirmaţiile premierului Emil Boc privind salariile din instituţie sunt false şi le prejudiciază imaginea, valoarea lor fiind mult sub cea indicată de şeful Executivului, şi arată că drepturile salariale le-au fost diminuate de la 15 februarie cu 55-60%.

Reprezentanţii Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului au transmis, joi, o poziţie faţă de declaraţiile premierului într-un comunicat trimis de pe adresa reprezentantisalariati@avas.gov.ro.

Aceştia precizează că afirmaţiile premierului sunt nereale şi "au menirea să devieze atenţia de la adevăratele probleme ale societăţii".

"Dezinformarea celor care citesc sau ascultă cele transmise de către Prim-Ministrul Boc se realizează şi cu privire la cuantumul salariilor existente în AVAS la nivelul lunii decembrie 2009, despre care în mod eronat se afirmă că sunt de «170 de milioane lei vechi», deşi cuantumul salariului mediu pe instituţie, la nivelul lunii decembrie 2009, se situa cu foarte mult sub valoarea arătată de premier", se menţionează în comunicat.

Potrivit sursei citate, AVAS este creată de Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, având ca obiect de activitate recupararea creanţelor statului, a creanţelor fiscale, privatizarea societăţilor comerciale cu capital de stat. O astfel de instituţie funcţionează după norme europene, iar salarizarea stabilită prin actele normative de înfiinţare a fost similară cu cea din băncile comerciale, au adăugat angajaţii Autorităţii.

"Faţă de afirmaţiile premierului, salariaţii AVAS ţin să precizeze că începând cu 15 februarie 2010 drepturile salariale le-au fost diminuate cu 55-60% fără a se ţine cont de complexitatea muncii şi de specificul instituţiei, iar prin declaraţiile publice făcute le-a fost creat un grav prejudiciu de imagine", se spune în comunicat.

Reprezentanţii AVAS citează mai multe declaraţii ale premierului, pe care le clasifică a fi contradictorii, în condiţiile în care şeful Executivului, deşi afirmă pe de o parte că salariile avute în luna decembrie se păstrează în continuare, îşi exprimă indignarea că salariaţii Autorităţii nu sunt de acord să treacă pe noua grilă de salarizare.

Boc a afirmat marţi că peste o sută de angajaţi ai AVAS au intrat în concediu medical, încercând astfel să scape de sub incidenţa Legii de salarizare unitară, prin care salariile individuale sunt reduse de la 17.000 lei la 2.500 lei.

El a susţinut, la postul public de televiziune, că "bugetarii de lux" care au avut salarii foarte mari nu mai beneficiază de astfel de venituri urmare a Legii salarizării.

"Bugetarii de lux care erau obişnuiţi cu 170 milioane de lei vechi pe la agenţiile guvernamentale nu mai au asemenea salarii, pentru că s-a tăiat această posibilitate şi s-a redus diferenţa între cel mai mare şi cel mai salariu, de la 1 la 12. De exemplu, la AVAS, o agenţie subordonată Guvernului, oamenii erau obişnuiţi cu salarii de 170 milioane de lei vechi. Pe 14 februarie, când practic a expirat contractul colectiv de muncă şi a intrat în vigoare Legea salarizării unitare şi pentru ei, ca pentru toţi muritorii, au coborât la salarii de 30 milioane lei vechi, 25 milioane lei vechi. Ştiţi ce au făcut prima măsură ? Şi-au luat concedii medicale o sută şi ceva de oameni, încercând, iarăşi, să obstrucţioneze punerea în aplicare a legii", a spus Boc.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a declarat la începutul lunii ianuarie că restructurarea AVAS poate fi avută în vedere în contextul reorganizării agenţiilor guvernamentale, iar o eventuală procedură în acest sens va fi decisă în cadrul Executivului.

Surse guvernamentale declaraseră anterior pentru Mediafax că Executivul intenţionează să desfiinţeze instituţia, fie prin comasarea cu Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie de la Ministerul Economiei, fie prin înfiinţarea unui nou departament în cadrul acestui minister.

 


×
Subiecte în articol: redactie