x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AOAR: Acordul cu FMI - o găleată din care s-a consumat anarhic

AOAR: Acordul cu FMI - o găleată din care s-a consumat anarhic

08 Feb 2011   •   12:24

Acordul de FMI nu a făcut bine mediului de afaceri, şi în loc de "centură de siguranţă" a fost o găleată din care s-a consumat anarhic pentru pensii şi salarii, iar viitorul acord ar trebui încheiat doar după dezbateri publice, consideră oamenii de afaceri.

"Pentru mediul de afaceri acordul cu FMI a însemnat creşterea TVA, arierate masive şi distrugerea lanţurilor de creare a valorii, a furnizorilor, întreprinderi mici şi mijlocii. A însemnat îndatorarea ţării, prin cheltuirea rezervei BNR pentru plata de salarii şi pensii", a declarat Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

La nivel psihologic, acordul cu FMI a dus la pierderea credibilităţii Guvernului şi a BNR, pentru că ideea că banii de la FMI vor fi folosiţi pentru menţinerea cursului de schimb a fost "o ipocrizie". "A fost doar un simplu mecanism de cheltuire a rezervei BNR pentru finanţarea salariilor şi pensiilor", a adăugat Pogonaru.

El spune că la nivelul mediului de afaceri este consens şi următorul acord cu FMI nu poate fi încheiat înainte de dezbateri publice.

"Nu avem nevoie de acordul cu FMI, nici preventiv, de niciun fel, avem nevoie de un guvern responsabil. Este boala României, nu avem un guvern responsabil, nu avem management performant la nivelul societăţilor de stat", a declarat Constantin Boştină, vicepreşedinte al AOAR.

El a adăugat că nu se poate pune problema încheierii unui nou acord cu FMI în condiţiile în care rezerva valutară a României, care protejează de vulnerabilităţile externe, a crescut într-un an cu patru miliarde de euro.

"Lucrurile nu pot să continue în această manieră, dacă după doi ani de acord cu FMI nu a ieşit economia din recesiune, şi chiar există pericolul ca nici în 2011 să nu ieşim din recesiune, sau să fie o modestă echilibrare spre sfârşitul anului", a arătat Boştină.
×