Comisia Europeană (CE) a amendat 17 companii din domeniul siderurgiei, printre care şi ArcelorMittal şI Voestalpine, cu 518,5 milioane de euro pentru fixarea preţurilor la materialele folosite în construcţii.
Cea mai mare amendă, de 276 milioane de euro, a primit-o ArceloMittal, cel mai mare grup siderurgic mondial. Voestalpine, cel mai mare producător de oţel din Austria, a fost amendat cu 22 de milioane de euro, în vreme ce Rautaruukki Oyj din Finlanda trebuie să plătească 4,7 milioane de euro. Italienii de la Redaelli Tecna SpA, o unitate a Severstal, au fost amendaţi cu 6,3 milioane de euro. OAO Severstal este cea mai mare din Rusia şi este deţinută de oligarhul Alexei Mordashov.Voestalpine a anunţat deja că va face apel şi că "n-a fost implicată niciodată în cartelul oţelului". Concomitent, reprezentanţii ArcelorMittal au declarat că grupul va "analiza decizia în detaliu şi va răspunde în intervalul precizat".
Anterior, compania anunţase că trei subsidiare actuale şi două foste unităţi au fost acuzate de fixarea preţurilor în UE. Acestea sunt ArcelorMittal Wire France, ArcelorMittal Verderio şi ArcelorMittal Fontaine, în timp ce unităţile Galycas şi Emesa au fost vândute în 2004.
"Este uimitor cum un număr atât de mare de companii au abuzat întregul sector european al construcţiilor pentru o perioadă atât de îndelungată, în cazul unui produs de o asemenea importanţă. E aproape ca şi cum ar fi acţionat într-o economie planificată. Comisia nu va afişa niciun fel de indulgenţă pentru cei care s-au implicat în cartel; recidiviştii for fi amendaţi şi mai mult, iar solicitările de incapacitate de plată vor fi acceptate numai în cazurile în care va fi clar că amenda ar trimite compania în faliment, situaţie care apare rar chiar şi în aceste vremuri dificile", a declarat într-un comunicat Joaquin Almunia, comisarul european pentru Competiţie.
Grupurile respective au fixat preţurile pentru 18 ani, între 1984 şi 2002. Potrivit CE, oficialii companiilor implicate se întâlneau de obicei în spatele uşilor închise, cu ocazia evenimentelor internaţionale din industria de profil. Comisia susţine că au avut loc peste 550 de astfel de întâlniri.
Producătorii de oţel îşi revin cu greu din cea mai mare criză din ultimii 60 de ani şi au de înfruntat scăderea comenzilor de la producătorii auto şi de la industria de construcţii, din cauza crizei datoriilor suverane din Europa şi a scăderii cheltuielilor publice. Companiile siderurgice încearcă să crească preţurile din moment ce materiile prime s-au scumpit pe bursele lumii.