x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Arieratele companiilor de stat se ridicau, în 2011, la 27 miliarde de lei

Arieratele companiilor de stat se ridicau, în 2011, la 27 miliarde de lei

de Mediafax    |    11 Mai 2012   •   10:22

Totalul arieratelor companiilor de stat se ridica, in 2011, la 27 miliarde lei, in scadere cu 1,1 miliarde lei comparativ cu anul precedent, conform datelor din Raportul anual pe 2011 al Consiliului Fiscal.

Primele 10 companii de stat clasate din punct de vedere al platilor restante insumeaza peste 50% din totalul arieratelor companiilor de stat, cresterea arieratelor fiind pronuntata in special in sectoarele feroviar si minier. Aceste companii sunt Societatea Nationala a Huilei - 5,2 miliarde lei arierate, CFR SA- 4,5 miliarde lei, Oltchim - 1,6 miliarde lei, CFR Marfa - 1,2 miliarde lei, Electrocentrale Bucuresti - 900 milioane lei, Cugir SA - 400 milioane lei, CFR Calatori - 400 milioane lei, Termoelectrica - 300 milioane lei, Uzina Mecanica Orastie - 200 milioane lei si Electrica Furnizare - 200 milioane lei.

'Un risc potential pe termen mediu la adresa sustenabilitatii fiscal-bugetare este reprezentat de acumularea de pierderi si de arierate in sectorul companiilor in care statul este actionar majoritar. In cazul in care aceste companii nu vor reusi sa isi eficientizeze activitatea, Guvernul va fi obligat sa intervina mai devreme sau mai tarziu, ceea ce poate conduce la o deteriorare a situatiei finantelor publice.
La finalul semestrului intai al anului 2011, erau 645 de companii cu capital majoritar de stat care au raportat situatii financiare la Ministerul de Finante, totalizand o cifra de afaceri agregata de aproape 55,8 miliarde lei. Se poate remarca disproportia dintre contributia la cifra de afaceri totala din economie si partea care revine acestor companii in totalul platilor restante la nivelul agregat al economiei nationale. Astfel, desi contributia acestor companii la cifra de afaceri totala era de 11,5%, platile restante acumulate de acestea reprezentau 31,2% din totalul de arierate inregistrat la nivelul intregii economii. Mai mult, fata de sfarsitul anului 2009, platile restante au crescut cu 5 miliarde de lei, dar ca aspecte pozitive pot fi remarcate majorarea contributiei la valoarea adaugata din economie in contextul unei reduceri a numarului de angajati.
Persistenta arieratelor in sectorul companiilor de stat indica o cultura a intarzierii sau neefectuarii platilor catre buget si catre sectorul privat, ce submineaza astfel alocarea eficienta a resurselor si creeaza conditii competitive inegale intre intreprinderi', se arata in raport.

Reprezentantii Consiliului Fiscal precizeaza ca exista mai multi factori explicativi pentru cresterea arieratelor companiilor de stat. In primul rand, bugetele intreprinderilor publice sunt deseori aprobate fara ca autoritatile sa se asigure ca intreprinderea in cauza va fi capabila sa isi plateasca obligatiile bugetare. In al doilea rand, anumite prevederi legislative favorizeaza lipsa de disciplina financiara in special in raport cu furnizorii de utilitati. In al treilea rand, compensarile si stergerile frecvente de datorii creeaza motivatii slabe pentru companiile de stat sa isi plateasca obligatiile restante.

'Chiar in anul 2011, cu ocazia celor doua rectificari bugetare, s-au implementat doua scheme de stingere 'in lant' a arieratelor bugetare. Conform acestora, 2,5 miliarde lei (1,426 miliarde lei la prima schema si 1,075 miliarde lei la a doua) au fost transferati din bugetul de stat catre bugetele locale si catre anumite companii de stat si ministere, astfel incat, in final, aceste transferuri sa conduca la stingerea unor obligatii restante catre buget', subliniaza reprezentantii CF.
Companiile de stat au o pondere mult mai ridicata a arieratelor acumulate in cifra de afaceri decat companiile private si cea mai mare parte a arieratelor lor sunt catre bugetul general consolidat, in special catre bugetul de asigurari sociale. Spre deosebire de acestea, companiile private au arierate in cea mai mare parte catre furnizori. Companiile de stat sunt cei mai mari datornici la bugetele de asigurari sociale ale statului, totalul datoriilor restante catre bugetul general consolidat insumand peste 2,4 % din PIB (aproximativ 14 miliarde lei) in Daca in 2010 problema arieratelor bugetului general consolidat catre mediul privat a fost una recurenta, toate tintele convenite cu FMI fiind depasite, in 2011 situatia acestora s-a imbunatatit. Nivelul platilor restante s-a diminuat de la 1,126 miliarde lei in trimestrul patru din 2010 la 839,5 milioane la sfarsitul anului 2011, toate tintele trimestriale asumate prin acordul cu FMI fiind atinse. In conditiile in care platile restante la nivelul bugetului de stat s-au diminuat considerabil fata de anul 2010, iar restantele bugetelor de asigurari sociale au fost practic eliminate, continua sa existe presiuni la nivelul bugetelor locale, acestea cumuland aproximativ 90% din totalul arieratelor. Totusi, valoarea nominala a platilor restante a scazut in 2011 si la nivel local cu 157 de milioane de lei, respectiv cu 17%.







×