x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie AVAS scoate Oltchim la privatizare

AVAS scoate Oltchim la privatizare

03 Feb 2008   •   00:00

14:44 Oltchim va fi privatizată în acest an de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Potrivit lui Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS, "privatizarea Oltchim este programată pe la sfârşitul anului", iar preţul de vânzare va fi influenţat de achiziţionarea de către compania vâlceană a Petrochemical Argeş, care activează pe platforma rafinăriei Arpechim Piteşti.



Oltchim va fi privatizată în acest an de Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului. Potrivit lui Teodor Atanasiu, preşedintele AVAS, "privatizarea Oltchim este programată pe la sfârşitul anului", iar preţul de vânzare va fi influenţat de achiziţionarea de către compania vâlceană a Petrochemical Argeş, care activează pe platforma rafinăriei Arpechim Piteşti. Petrochemical este foarte importantă pentru Olchim deoarece este principalul furnizor de materii prime. De asemenea, preţul luat pentru Oltchim ar putea creşte dacă ar fi preluată şi Salrom, societatea română a sării. "Una este valoarea Oltchim cu condiţionalităţi privind asigurarea materiilor prime şi alta este cu astea asigurate", a spus Atanasiu.


Achiziţia este deocamdată incertă, din cauza pierderilor de 78,5 milioane de lei, aproximativ 23,5 milioane de euro, înregistrate în 2007 de combinatul vâlcean.

"Nu ştim dacă Oltchim va reuşi sau nu să ia Petrochemical Argeş. Preluarea Petrochemical Argeş era o idee generoasă, dar puţin probabil de pus în practică. I-am spus lui Roibu (Costantin Roibu, directorul general al combinatului chimic ­ n.r.) că o condiţie obligatorie este să fie pe profit. Exerciţiul pe 2007 se pare că se va încheia pe minus. În aceste condiţii, nu va putea sau este puţin probabil că va putea participa direct la achiziţionarea acelei părţi din Arpechim care îi asigură materia primă", a completat Atanasiu.


FURNIZORI. Pentru preluarea Salrom şi-a anunţat în 2007 intenţia de preluare un consorţiu format din Oltchim, Uzinele Sodice Govora, Upsom Ocna Mureş şi Chicomplex Borzeşti. "Dacă Oltchim e pe minus în 2007, nu va avea resursele. Depinde dacă va reuşi să atragă resursele, pentru că este obligat să discute cu băncile. I-am rugat pe cei de la Oltchim să îşi rezolve această problemă vitală, fiindcă dacă din neatenţie concurenţa va pune mâna pe sursele de materie primă, ne va crea probleme majore. Prin simpla modificare a preţului sau reducerea producţiei, ca să nu le dea suficientă materie primă, se poate influenţa grav soarta Oltchimului", a afirmat Atanasiu.


RESTRUCTURARE. Preşedintele AVAS a mai completat că Salrom a avut termen până joi pentru a elabora un program de restructurare înainte de privatizare. Acest program includea vânzarea unor mine din Râmnicu-Vâlcea, Slănic Prahova şi Ocna Mureş. Atanasiu a precizat că a spus conducerii Salrom să le scoată la licitaţie în sistem concurenţial, astfel încât să poată participa şi combinatele chimice, care să îşi rezolve astfel probleme cu furnizarea de materii prime. Atanasiu aplică în cazul Oltchim aceeaşi strategie care a dus la crearea complexurilor energetice din Oltenia, vrând să aducă împreună atât furnizorul de materii prime, cât şi combinatul care fabrică produsele finite.

Dintre companiile interesate de Oltchim se află firma Petro Carbon Chem din Germania, care deţine 12,9% din titlurile combinatului vâlcean. AVAS deţine 53,25% din Oltchim, iar SIF Oltenia are şi ea o participaţie de 5,93%.

×
Subiecte în articol: economic oltchim