x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Avertismentele privind o viitoare recesiune în Europa de Est se adună

Avertismentele privind o viitoare recesiune în Europa de Est se adună

28 Apr 2022   •   11:00
Avertismentele privind o viitoare recesiune în Europa de Est se adună

Vienna Institute of International Economic Studies estimează în raportul său de primăvară că un embargo asupra petrolului şi gazelor din Rusia ar împinge cea mai mare parte a Europei de Est într-o nouă recesiune chiar după ce regiunea s-a recuperat rapid după pandemie, potrivit Financial Times.

Estimările think tankului vin după un avertisment similar lansat recent de compania brita­nică de consultanţă Capital Economics.

Ungaria este acut vulnerabilă la un embargo, susţine institutul, economia acesteia urmând să se contracte probabil mai puternic decât cele ale ţărilor vecine în cazul impunerii unei astfel de măsuri. Premierul maghiar Viktor Orban se numără printre cei mai fermi opozanţi ai sancţiunilor.

O altă ţară ameninţată sever este Serbia, creşterea acesteia fiind aşteptată să fie anulată în acest caz în eventualitatea introducerii unui embargo. Preşedintele sârb Aleksandar Vucic respinge orice sancţiuni împotriva Rusiei, spunând că trebuie să evite pene de curent.

Ţara cu cea mai redusă expunere este Slovenia, a cărei economie este strâns legată de cele ale Germaniei, Austriei şi Italiei, deşi chiar şi aceasta ar consemna o încetinire a creştere în eventualitatea unui embargo.

Inflaţia, aflată deja la maxime pe mai mulţi ani în multe ţări, se va in­ten­sifica puternic în cazul interzicerii im­p­orturilor de energie rusească. „Dacă va fi un embargo împotriva ener­giei din Rusia, rata inflaţiei va fi alcă­tuită din două cifre în aproape toate ţările“, avertizează Vasili Astrov, economist în cadrul institutului.

Un lucru pozitiv ar fi faptul că deşi costurile refugiaţilor ucraineni pentru continentul european s-ar putea ridica la 40 mld. euro, mulţi dintre aceşti refugiaţi şi-ar putea găsi rapid de lucru, diminuând astfel pe­nuriile de forţă de muncă din regiune.

Invazia Rusiei va costa economia Ucrainei până la jumătate din PIB în acest an, potrivit proiecţiilor Vienna Institute for International Economic Studies. Raportul institutului arată că Rusia va suferi probabil la rândul său o recesiune profundă ca urmare a sancţiunilor occidentale.

Ucraina ar putea pierde 38% din PIB în acest an chiar dacă s-ar ajunge la un acord de încetare a focului în următoarele luni, se mai arată în raportul institutului. „Chiar şi cu o soluţie politică, o redresare puternică este puţin probabilă până în 2024, pentru că investitorilor privaţi le va lua ceva timp pentru a reveni în această ţară“, potrivit lui Vasili Astrov.

Dacă războiul va continua, impactul asupra PIB-ului ucrainean ar urma să fie de până la 45%.

Economia Rusiei ar putea scădea cu aproximativ 9% fără un embargo energetic, declinul ajungând însă până la 15% dacă exporturile de petrol şi gaze vor fi perturbate, se estimează în raport.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: recesiune