x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Banc Post fuzionează cu Alpha Bank

Banc Post fuzionează cu Alpha Bank

29 Aug 2011   •   21:00

Consiliile de administratie ale EFG Eurobank si Alpha Bank au aprobat ieri fuziunea celor doua banci, care vor forma cea mai mare institutie de credit din Grecia si din Europa de Sud-Est. Actualii ac­tio­nari ai Alpha Bank vor detine 57,7% din viitorul grup, iar cei ai Eurobank 42,5%.

Fuziunea Alpha Bank cu EFG Eurobank va fi benefica pentru sistemul bancar romanesc pentru ca va crea o banca mare si puternica, care va putea acorda mai multe cre­dite si oferi depozite mai sigure, a de­clarat Adrian Vasilescu, consi­lier al guvernatorului BNR. 'Fu­ziunea este 100% in beneficiul sistemului bancar romanesc. Pe noi ne intereseaza sa avem banci mari si puternice. Pentru populatie, o ban­ca mare si puternica poate acorda mai multe credite si poate oferi de­pozite mai sigure', a spus Vasilescu.

Fuziunea Alpha Bank cu Bancpost va crea un grup bancar plasat pe pozitia a treia in Romania, cu un sold al creditelor de 6,937 miliarde euro, un venit inainte de pro­vi­zio­nare de 274 milioane euro si 466 de sucursale, potrivit unei pre­zen­tari a celor doua institutii de cre­dit. Alpha Bank Romania si Banc Post, subsidiara locala a EFG Eurobank, ocupau la jumatatea acestui an locurile 8, respectiv 9 in sistemul bancar romanesc, dupa valoarea activelor, de 17 miliarde lei, respectiv 13 miliarde lei. La active totale combinate de 30 miliarde lei, noul grup va ocupa pozitia a treia in Romania dupa active, dupa BCR si BRD. Actiunile Alpha Bank si EFG Eurobank au crescut luni cu circa 30% in urma anuntului privind fuziunea, iar principalul indice al bursei din Atena a urcat cu peste 15% si se indreapta spre cea mai rapida crestere din peste 20 de ani.

×
Subiecte în articol: economia