x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bancherii se tem să dea credite

Bancherii se tem să dea credite

de Daniela Ivan    |    05 Feb 2010   •   00:00
Bancherii se tem să dea credite
Sursa foto: Andreea Diaconu/Jurnalul Naţional

Băncile spun că doar reducerea dobânzii de politică monetară la 7% nu este suficientă pentru relansarea creditării. Este nevoie de reducerea provizioanelor pentru creditele neperformante şi de implicarea statului.



Reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor (ARB) s-au întâlnit ieri cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu (foto), pentru a căuta soluţii pentru relansarea creditării. Concluzia a fost că acum nu există proiecte noi de finanţare, băncile fiind interesate de restructurarea liniilor de credit existente şi de reducerea numărului de credite neperformante. "Toţi ne dorim să fie relansată creditarea. Din păcate, nu există proiecte noi, doar trei bănci au peste cinci proiecte noi", a declarat Sebastian Vlădescu.

Bancherii vor ca banca centrală să accepte diminuarea de la 25% la 50% din valoarea garanţiei, a cotei de provizionare pentru creditele restante sau ca această cotă să scadă treptat după 180 de zile şi până la 360, astfel încât băncile să câştige timp şi împrumutul să fie rambursat sau garanţiile executate. Însă BNR afirmă că modificarea provizioanelor trebuie avizată de FMI.

Preşedintele ARB, Radu Graţian Gheţea, susţine că există destul de multe societăţi comerciale care au de încasat facturi de la stat, dar în acelaşi timp sunt clienţi care apelează la bănci pentru a-şi onora la rândul lor datoriile. "Părerea mea este că trebuie să discutăm cu ANAF să emită hârtii care să aibă valabilitate atât în faţa sistemului bancar, cât şi a Băncii Naţionale, un fel de garanţie pentru cei care au de dat bani la stat, să avem o certitudine, dacă noi îi finanţăm, a doua zi să nu fie executaţi", a spus Gheţea.

×
Subiecte în articol: economic