x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bănci sub "asaltul" hackerilor

Bănci sub "asaltul" hackerilor

de Alexandru Radescu    |    10 Aug 2010   •   00:00

În primele şase luni ale anului, în România s-a înregistrat o creştere de 100% pe piaţa malware în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2009. Potrivit unui raport BitDefender, numeroase campanii de phishing demarate în România au vizat aproape exclusiv bănci.

Astfel, infractorii cibernetici au profitat de prevederile Legii nr. 656/2002 precum şi de cele ale Regulamentului BNR nr. 9/2008 privind cunoaşterea clientelei în scopul prevenirii spălării banilor şi finanţării terorismului, pentru a-şi convinge victimele să-şi divulge detalii confidenţiale legate de card. De asemenea, pe parcursul celor şase luni de monitorizare, experţii în securitate informatică au identificat, în medie, 9.000 de ameninţări noi sau mutaţii ale acestora pe zi. Cea mai importantă ameninţare malware autohtonă este o clonă a viermelui Palevo (Win32.Worm.IM.J). Pentru a se propaga, viermele trimite mesaje cu link-uri către copii ale sale prin Yahoo Messenger. Nu au lipsit aplicaţiile "ransomware". Application.Scareware.Keytz este unul dintre instrumentele de intimidare care restricţionează victimei accesul la propriul calculator până la reîncărcarea unui cont pre-pay.

În ceea ce priveşte spamul s-a constatat faptul că actuala criză globală a îndemnat anumiţi ofertanţi de servicii să recurgă la metode de promovare ilegale. Astfel, cele mai frecvente mesaje spam din aria serviciilor promovează cursuri de perfecţionare şi diverse training-uri sau certificări. Din categoria spam cu produse, cele mai multe mesaje oferă componente hardware, CD-uri şi DVD-uri cu produse multimedia piratate, precum şi diverse "suplimente naturiste pentru slăbit".

×
Subiecte în articol: economic