x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Schimbări majore în sectorul bancar românesc în 2024 prin achiziții și fuziuni. Trei bănci vor dispărea

Schimbări majore în sectorul bancar românesc în 2024 prin achiziții și fuziuni. Trei bănci vor dispărea

de Redacția Jurnalul    |    04 Ian 2024   •   18:45
Schimbări majore în sectorul bancar românesc în 2024 prin achiziții și fuziuni. Trei bănci vor dispărea
Sursa foto: Unsplash.com

Într-un peisaj bancar în continuă evoluție, România asistă la schimbări remarcabile în 2024, odată cu dispariția a trei instituții financiare de prim rang: First Bank, Alpha Bank România și OTP Bank România.

Prima tranziție notabilă este cea a First Bank, care va fi absorbită de Grupul Intesa San Paolo Bank. Prin achiziționarea a 99,98% din acțiunile First Bank România de la fondul american de investiții JC Flowers, Intesa San Paolo Bank devine un jucător major pe piața bancară locală. Procesul de finalizare a acestei tranzacții este anticipat să aibă loc în prima parte a lui 2024, marcând o schimbare semnificativă în peisajul bancar românesc, potrivit economica.net.

În paralel, Alpha Bank România se pregătește să dispară de pe piața locală ca urmare a fuziunii cu UniCredit Bank Romania. Decizia de fuziune dintre Alpha Services and Holdings și UniCredit a fost susținută de o serie de condiții financiare, stabilind un parteneriat strategic la nivel internațional. Tranzacția, așteptată să se încheie în 2024, va crea a treia cea mai mare bancă din țară în ceea ce privește activele totale.

A treia entitate bancară ce se pregătește să iasă de pe scena bancară românească este OTP Bank România, care va fi preluată de Banca Transilvania. Banca Transilvania, deja lider pe piață datorită achizițiilor anterioare, va continua seria de tranzacții semnificative prin absorbția OTP Bank România. Această mutare vine după achizițiile anterioare ale Volksbank România, Bancpost și Idea Bank în ultimii 10 ani.

×