x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Băncile greceşti expuse la criză

Băncile greceşti expuse la criză

12 Mar 2012   •   21:00

Romania nu este scutita de pericolul contagiunii crizei datoriilor suverane, a declarat profesorul universitar doctor Nicolae Danila, membru in Consiliul de Admi­nistratie al BNR, in emisiunea "Provocari", de la The Money Channel. Danila a subliniat ca, in ciuda faptului ca sunt bine capita­lizate si supravegheate de Banca Nationala, bancile grecesti din Romania sunt expuse, in acest moment, la criza datoriei Greciei.

Principala vulnerabilitate a economiei romanesti in momentul de fata o reprezinta ponderea foarte ridicata a capitalului strain in sistemul bancar din Romania, a precizat Nicolae Danila.

"Romania, in momentul de fata, tinde spre zona euro, dar nu beneficiaza de structurile si de solutiile pe care le ofera zona euro. Sunt acolo instrumente, institutii, fonduri care s-au creat sau se vor crea, care functioneaza pentru stabilitatea zonei euro. A doua problema pe care trebuie neaparat sa o avem in vedere este aceea ca in sistemul bancar din Romania se gasesc cateva banci importante, importante in Grecia, importante si in Romania, datorita ponderii lor in sistemul bancar din Roma­nia. Aceste banci sunt in momentul de fata, ele insele, expuse la datoria Greciei", a spus Danila.

Ni­­colae Danila a mai declarat ca glo­­­balizarea si criza au creat le­ga­turi complexe intre toate zonele si ­tarile lumii, astfel incat toata lu­mea are de suferit de pe urma unei tur­­bulente. "Nu mai putem spune ca, daca se intampla ceva intr-o par­­te a lumii, nu putem fi direct sau indirect afectati", a subliniat Ni­­colae Danila. Cele sase banci ele­ne din Romania – Alpha Bank, Bancpost, Piraeus, Banca Romaneasca, ATE Bank, Emporiki – detin impreuna 16% din piata, active de 13 mi­liarde de euro si au o valoare estimata la 1,5 miliarde de euro.

×