x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vești bune pentru români. Vezi când vor intra banii pe cardurile de energie

Vești bune pentru români. Vezi când vor intra banii pe cardurile de energie

de Redacția Jurnalul    |    05 Sep 2023   •   12:30
Vești bune pentru români. Vezi când vor intra banii pe cardurile de energie
Sursa foto: Antena 3 CNN

Adrian Câciu, Ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene, a anunțat, marți dimineață, că românii vor primi banii pe cardurile de energie pe data de 15 septembrie. 

„Pe 15 septembrie încărcăm voucherele de energie cu tranșa a doua, în valoare de 700 de lei”, a declarat ministrul. 

„Din prima tranșă a fost cheltuit aproape 1 miliard, iar restul banilor au rămas pe carduri și pot fi folosiți în continuare”, a adăugat Câciu.

 Ajutorul se acordă în două tranșe, a câte 700 de lei pentru plata utilităților, respectiv gaze, electricitate, energie termică, butelie, lemn de foc, păcură, peleți. 

În perioada 20 februarie – 25 mai 2023, au fost efectuate 3 milioane de plăți prin intermediul cardurilor de energie, valoarea totală a sumelor achitate ajungând la 678 milioane lei.  Dintre acestea, 145.000 de plăți, în valoare de peste 30 milioane de lei, au fost făcute prin intermediul platformei online, iar pentru lemne de foc cardurile de energie au fost utilizate de peste 92.000 de beneficiari.  Suma achitată, în numerar, pentru compensarea costului lemnelor de foc este de 62,4 milioane lei.

Cardurile sunt emise şi distribuite de Compania Naţională Poşta Română, instituţie care asigură şi furnizarea de informaţii către public privind emiterea, distribuirea şi utilizarea cardurilor de energie, inclusiv cu privire la sesizările formulate. Aceste informaţii, inclusiv motivul pentru care o persoană nu a primit cardul de energie, pot fi aflate la call-center-ul C.N. Poşta Română: 0319966.

Pot beneficia de ajutoarele pentru facturile la energie/ încălzirea locuinţei următoarele categorii de persoane vulnerabile:

- pensionarii cu vârsta egală sau mai mare de 60 de ani şi cu venituri lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei

- pensionarii cu pensie de invaliditate, cu venituri lunare realizate mai mici sau egale cu 2.000 lei;

- persoanele (copii şi adulţi) încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, cu venituri proprii lunare mai mici sau egale cu 2.000 lei;

- familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei, în conformitate cu Legea nr. 277/2010, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;

- familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social, în condiţiile Legii nr. 416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare.

În cazul în care la un loc de consum domiciliază sau au reşedinţa mai mulţi beneficiari de sprijin, ajutorul pentru compensarea preţului la energie se acordă o singură dată pe loc de consum, cu condiţia ca locul de consum să coincidă cu domiciliul/ reşedinţa beneficiarului de sprijin.

Beneficiarii pot plăti facturile cu banii disponibili pe cardurile de energie în mai multe moduri:

- Direct la poştaş;

- La orice oficiu poştal din mediul urban sau la oficiul poştal în raza căruia îşi are domiciliul beneficiarul, în mediul rural;

- Online, prin intermediul aplicaţiei informatice a Companiei Naţionale Poşta Română.

Ajutoarele primite pe cardurile de energie pot fi utilizate pentru a achita facturi la energie electrică, energie termică furnizată în regim centralizat, gaze, dar şi pentru orice alte materiale de încălzire ce pot fi utilizate la încălzirea locuinţelor.

Românii primesc bani de la Guvern pentru plata facturilor la energie

×
Subiecte în articol: card de energie vouchere