x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bani pentru oi

Bani pentru oi

de Diana Rucinschi    |    04 Iul 2008   •   00:00
Bani pentru oi

ZOOTEHNIE ● APIA dă subvenţiile pentru animale
Fermierii au depus cereri pentru subvenţionarea creşterii a 6,5 milioane de oi şi capre. Banii vor fi acordaţi de APIA începînd din octombrie.



ZOOTEHNIE ● APIA dă subvenţiile pentru animale
Fermierii au depus cereri pentru subvenţionarea creşterii a 6,5 milioane de oi şi capre. Banii vor fi acordaţi de APIA începînd din octombrie.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a finalizat la 30 iunie campania de depunere a cererilor pentru plăţile naţionale directe complementare la oi şi capre. Termenul iniţial de finalizare a campaniei era 15 iunie, dar a fost prelungit cu două săptămîni, ca urmare a numărului scăzut de solicitări depuse. Prelungirea a dat roade, astfel că pînă la 30 iunie au fost depuse aproximativ 39.000 de cereri pentru circa 6.500.000 de animale, în creştere cu 3.637 de cereri, respectiv 1.596.040 de capete, comparativ cu anul trecut. Valoarea subvenţiei este de 45 de lei pe cap de animal şi va fi acordată începînd cu 1 octombrie, în ordinea depunerii cererilor.

CONTROALE. Etapa următoare este de introducere a datelor în calculator, urmînd ca apoi să fie extras aleatoriu eşantionul de control pe teren. Astfel, potrivit obligaţiilor asumate de România faţă de Uniunea Europeană, în cei trei ani în care se acordă primele pentru capre şi oi autorităţile trebuie să efectueze controlul pe teren al întregului efectiv pentru care s-a solicitat sprijin financiar. În 2007 au fost ve-rificate 10% din solicitările depuse, anul acesta vor fi controlate 40%, iar în 2009 restul de cereri. Începînd cu anul acesta, verificările de teren sînt efectuate de Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, ca urmare a acordului de delegare încheiat la 13 mai.

CONDIŢII. Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură atrage atenţia crescătorilor de capre şi oi care au solicitat prima că trebuie să menţină efectivul pentru care au solicitat prima pe cap de animal în exploataţia în care se găsesc animalele conform datelor înscrise în cererea de sprijin. Animalele sînt eligibile pentru plată numai dacă sînt identificate, înregistrate în Registrul Naţional al Exploataţiilor, menţinute în exploataţie pentru control, iar proprietarii acestora nu au datorii la bugetul de stat sau local. În cazul în care animalele au decedat în urma unei boli sau în urma unui accident de care proprietarul nu este responsabil, acesta să anunţe la centrul judeţean APIA, în termen de zece zile, modificarea survenită şi să prezinte documentele. Agenţia îi previne, de asemenea, pe crescătorii de animale că cei care refuză accesul echipei de control în exploataţie sînt excluşi de la plată.

×
Subiecte în articol: economic