x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Barometrul Industrial: Industria a continuat să piardă din elan în luna mai

Barometrul Industrial: Industria a continuat să piardă din elan în luna mai

26 Iun 2018   •   15:30
Barometrul Industrial: Industria a continuat să piardă din elan în luna mai

Industria a continuat să piardă din elan în luna mai, scăderea activităţii în sector fiind înregistrată două luni la rând, mai puternic în aprilie faţă de martie şi ceva mai uşor în mai faţă de aprilie, potrivit Barometrului Industrial pentru luna mai 2018, realizat de IRSOP şi SNSPA - Facultatea de Management.

 

"De fiecare dată, activitatea s-a redus la aproape toţi indicatorii măsuraţi de Barometru. Când indicatorii fluctuează independent, riscurile pentru industrie sunt în general mici. Dar când majoritatea indicatorilor coboară împreună apare o situaţie care semnalează riscuri crescute. Pierderea elanului reprezintă un semnal îngrijorător, pentru că urmează lunile de vară când activitatea scade oricum din motive sezoniere, iar recuperarea creşterii pierdute este aproape imposibila. În plus, încrederea managerilor a început să se topească mai rapid. Aşteptările lor pentru următoarele luni au atins nivelul cel mai coborât din acest an", susţin autorii cercetării.

În fiecare lună, IRSOP şi SNSPA întreabă un eşantion de manageri dacă în firma lor producţia, comenzile, stocurile, angajările şi alţi parametri au crescut sau au scăzut faţă de luna precedentă. Un index bazat pe raportul net dintre răspunsuri semnalează expansiune dacă trece de 50 de puncte şi contracţie dacă scade sub 50.

Volumul producţiei a scăzut la 59 de puncte faţă de 60 în aprilie şi 65 în martie. Totuşi, creşterea rămâne pozitivă, dar e mai slabă decât în mai 2017, iar o scădere timp de două luni sugerează un gol mai substanţial la nivelul cererii interne şi externe.

"Stocurile au început să se golească, pe fondul scăderii comenzilor şi a producţiei. Indicatorul a coborât de la 50 de puncte la 47 în zona de contracţie", se menţionează într-un comunicat al IRSOP şi SNSPA remis marţi AGERPRES.

De asemenea, comenzile noi au scăzut de la 59 la 58 de puncte. Aparent scăderea e mică dar persistenţa ei creează riscuri mari. "Industria ar putea produce mai puţin în lunile care urmează. Pe de alta parte, nici un alt factor nu erodează încrederea managerilor la fel de puternic ca declinul comenzilor", avertizează autorii Barometrului.

Potrivi sursei citate, comenzile pentru export au scăzut mai drastic, de la 55 în aprilie la 52 în mai. Exportatorii au probleme mai mari decât în perioada similară din 2017. Media indicatorului pentru comenzi la export pe primele 5 luni din 2018 este numai 55 faţă de 60 în primele 5 luni din anul trecut. Scăderea este destul de alarmantă şi poate fi asociată cu încetinirea ratei de creştere şi a cererii din zona Euro.

Pe de altă parte, importurile de materii prime au crescut de la 57 în aprilie la 61 în mai. Au importat mai mult atât exportatorii cât şi non-exportatorii, dar la exportatori, rata de creştere a fost mai mare."Interesant este şi faptul că indicatorul importurilor este mult mai volatil decât cel al exporturilor, iar abaterea standard este mai mare. În consecinţă, pe termen mediu şi lung, importurile sunt mai instabile şi influenţate de un număr mai mare de factori diferiţi decât exporturile", se arată în Barometrului Industrial pentru luna mai 2018.

În perioada menţionată, numărul de angajaţi a atins pragul de jos al zonei de expansiune - 50 de puncte, iar sub 50 începe contracţia. Rezultatul era previzibil, susţin autorii barometrului pe baza tiparului din 2016 şi 2017. Pe timp de vară, industria disponibilizează un număr de salariaţi din cauza influenţelor sezoniere descendente asupra producţiei. "Dacă nu apare un boom de comenzi noi, ne putem aştepta ca în perioada iunie-august indicatorul pentru numărul de angajaţi să coboare în zona de contracţie, sub 50 de puncte", afirmă autorii studiului.

În ceea ce priveşte costurile de producţie, acestea rămân în continuare o ameninţare pentru industrie. Indicatorul s-a situat în mai la 69 de puncte în zona de creştere, cu 1 punct mai puţin decât în aprilie. Dar media costurilor pe primele 5 luni din 2018 a fost mai mare decât anul trecut între ianuarie şi mai - 71 faţă de 67 de puncte.

Preţurile încasate de firme au crescut uşor de la 60 în aprilie la 61 în mai. O tendinţă de creştere a preţurilor, în condiţii de scădere a comenzilor şi a producţiei, ar putea semnala un efect de inflaţie.

În ceea ce priveşte aşteptările, indexul de optimism al managerilor a scăzut de la 66 în aprilie la 63 în mai. Valoarea indexului rezultă din agregarea aşteptărilor distincte ale managerilor privind cererea, producţia şi încasările viitoare.

"Încrederea managerilor s-a redus cel mai mult la capitolele comenzi interne şi externe, volumul producţiei şi importurile de materii prime. Scăderea efectivă a activităţii în mai faţă de aprilie, însoţită şi de scăderea aşteptărilor viitoare ale managerilor sugerează că sunt puţine şanse să vedem un reviriment spectaculos în lunile care urmează.

Barometrul lunar prezintă activitatea din industrie în luna mai 2018 şi este realizat de IRSOP şi SNSPA - Facultatea de Management pe un eşantion de 300 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 19-22 iunie 2018. AGERPRES

×