Banca Nationala a Romaniei vrea sa refaca vechiul centru finaciar al Bucurestiului, dar acest demers merge foarte greu. "Vrem sa refacem ceva din centrul financiar vechi, cu istoria lui, dar simtim ca merge foarte greu, refacerea istoriei este aproape imposibila', a declarat Mugur Isarescu, guvernatorul BNR. Acesta a mai precizat ca prin anii 1800 in jurul strazilor Lipscani, Selari sI Smardan au fost in jur de 500 de banci, care ulterior, dupa infiintarea bancii nationale au fost distruse, sugrumate, nu li s-a mai dat credit.
"Cum de a aparut BNR chiar in buricul orasuli, pe strada Lipscani? In 1863, Calea Mosilor, strada Universitatii si strazile Lipscani, Selari si Coltea erau centrul Bucurestiului. Zona era ocupata de fostii zarafi, hanuri, mici mestesugari, sedii de ziare si acestia au fost primii clienti ai BNR. Aici era masa critica de potentiali clientI, pe urma aparitia BNR a stimulat clientela bancara, pentru ca era chiar greu sa te plimbi cu sacul de bani pe aceste strazi si pana la pravalie', a mai spus guvernatorul BNR.
Acum este foarte greu sa se mai redea zonei ceva din stralucirea de atunci. De ce? "Marile banci nu mai pot sa revina din cauza spatiului ingust, acum nu se mai face banking ca in 1860, cand totul se facea cu hartii sI din acest motiv bancile stateau in jurul bancii centrale. SI supravegherea se facea altfel atunci, chiar dupa balconul BNR te uitat sI vedeai daca mai intra cineva in banca aia sau aialalta', a declarat Isarescu. Acesta a mai amintit ca BNR a refacut trei palate de mare valoare, din care doua fiind palatele BNR."Nu ne lasam, simtim ca este greu, intampinam unele dificultati, dar mergem inainte', a spus guvernatorul BNR. Acesta a mai spus ca "sapaturile la zidul din Hanul Serban Voda au ajuns aproape de tezaurul nostru, dar ca totul s-a terminat cu bine'.