Banca Naţională a României a redus cu 0,5 puncte dobânda de politică monetară şi a scăzut ratele la rezervele minime obligatorii cu 5 puncte pentru valută şi cu 3 puncte pentru lei. Peste 2 miliarde de euro vor ajunge automat în conturile băncilor.
Consiliul de Administraţie al BNR a decis să reducă cu 0,5 puncte procentuale rata dobânzii de politică monetară, de la 9,5% la 9%, începând cu 1 iulie, şi să scadă ratele rezervelor minime obligatorii cu 5 puncte pentru valută, la 35% din pasivele băncilor, şi cu 3 puncte pentru lei, la 15%. Decizia este cea de-a treia reducere de dobândă din acest an. Dacă scăderea dobânzii de politică monetară era aşteptată, reducerea concomitentă a rezervelor minime este o premieră. Analiştii mizau pe o mişcare mai prudentă, de diminuare pe un singur palier.
EFECTE
Semnalul dat de BNR va conduce, iniţial, la scăderea dobânzilor pe piaţa interbancară şi, ulterior, la scăderea ratelor la creditele acordate de bănci. În urma deciziei, scad automat, începând din 1 iulie, şi dobânzile la facilitatea de credit (lombard), de la 13,5% la 13% pe an, şi la facilitatea de depozit de la 5,5% la 5%. Reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii (RMO) la pasivele în lei şi valută eliberează în piaţă circa 9 miliarde lei (circa 2,1 miliarde euro), din care aproximativ 4 miliarde lei provin din scăderea RMO la pasivele în lei. Suma este importantă, dar nu este în măsură să "inunde" piaţa cu lichiditate, consideră economistul-şef al Raiffeisen Bank România, Ionuţ Dumitru. Dobânzile din piaţă vor scădea, însă depinde de politica fiecărei bănci când şi cu cât vor fi reduse dobânzile la credite.
Citește pe Antena3.ro