x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR schimbă prognoza

BNR schimbă prognoza

de Daniela Ivan    |    09 Mai 2008   •   00:00

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în uşoară creştere prognoza de inflaţie pentru 2008 de la 5,9% la 6%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9 la 3,5%.

Banca Naţională a României (BNR) a revizuit în uşoară creştere prognoza de inflaţie pentru 2008 de la 5,9% la 6%, dar a redus estimarea pentru anul viitor de la 3,9 la 3,5%.

 

“Rămînem în afara ţintei pînă în trimestrul întîi din 2009, dar intrăm pe o curbă descendentă destul de accentuată din vara acestui an, mai degrabă din toamnă”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El a prezentat patru posibile riscuri care ar putea cauza chiar înrăutăţirea inflaţiei. Un prim pericol îl reprezintă devansarea creşterii productivităţii peste majorările salariale, care poate induce o spirală periculoasă salarii-inflaţie. BNR se teme de o depreciere accentuată a leului ca urmare a turbulenţelor de pe pieţele internaţionale, de o eventuală execuţie bugetară mai laxă, specifică unui an electoral şi de majorarea semnificativă a preţurilor la combustibili.

 

 

 

STRUCTURĂ. Inflaţia din martie a crescut din cauza a opt subgrupe, respectiv legume-fructe-ouă, energie, telefonie, lapte şi produse lactate, tutun şi ţigări. Per ansamblu, preţurile din România se situează la 57%-58% din media UE, ceea ce arată că potenţialul de inflaţie este încă ridicat. Dacă anul agricol se va dovedi unul bun – aşa cum se prezintă pînă acum – BNR va trebui să se gîndească la o reducere a ratelor dobînzii de politică monetară, dacă inflaţia va coborî. “Dacă vom avea la toamnă, inclusiv printr-un an agricol bun, o inflaţie în scădere, atunci ne vom gîndi şi la o reducere de dobînzi, dar cu prudenţă, uitîndu-ne la o traiectorie sustenabilă. Nu putem să ne jucăm cu pieţele”, a explicat Isărescu. El a mai opinat că prioritatea României nu este creşterea economică, ci inflaţia. Mai mult, guvernatorul a mai explicat că nu ne interesează orice creştere economică, ci numai aceea care se face cu inflaţie scăzută.
×
Subiecte în articol: economic