x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR vrea să desfiinţeze creditele în euro

BNR vrea să desfiinţeze creditele în euro

de Daniela Ivan    |    06 Sep 2011   •   21:00

Cei care doresc sa se imprumute de la banci este bine sa o faca urgent pentru ca Banca Nationala pregateste reglementari foarte restrictive atat pentru creditele de consum, cat si pentru cele imobiliare. Si scumpeste foarte mult costul unui credit in alte monede decat in lei, pentru a favoriza imprumuturile in moneda nationala.

Creditele de consum, in lei sau valuta, vor avea o scadenta de cel mult cinci ani, fata de 20 de ani pe­rioada maxima practicata in prezent pe piata bancara pentru creditele de nevoi personale cu ipoteca. In plus, in cazul creditelor de consum pentru cumpararea de bunuri, clientul trebuie sa dispuna de o garantie reala (in general ipotecara) sau personala (de exemplu polita de asigurare) de 133% din suma imprumutata.

In cazul creditelor de consum cu alte destinatii, de­bitorul persoana fizica va prezenta o garantie reala sau personala de 133% din valoarea imprumutului. Fac exceptie de la aceste preve­deri creditele pentru tratamente me­dicale, pentru deces si pentru studii. In plus, la calculul sumelor care pot fi imprumutate bancile trebuie sa ia in calcul si riscul valutar, riscul de rata a dobanzii si riscul de dimi­nua­re a veniturilor disponibile pe perioada de derulare a creditului. La fun­damentarea nivelurilor maxime ad­mise pentru gradul total de indatorare se vor utiliza urmatoarele va­lo­­ri: pentru socul pe curs de schimb – 35,5% la euro, 52,6% la franc elvetian si 40,9% la dolar; pentru so­cul pe rata dobanzii – 0,6% pentru toate monedele; pentru socul pe venit – 6%. In cazul celorlalte valute se uti­li­­zeaza valoarea afe­renta francului elvetian. Banca Nationala vrea sa descu­ra­je­ze cre­ditele in euro nu numai in cazul imprumuturilor de consum, dar si la cele imobiliare, unde va fa­vo­riza tot moneda nationala. Astfel, cei care doresc un imprumut imobi­liar in lei trebuie sa aiba un avans de cel putin 15% din valoarea imobilului, de 30% pentru creditele in euro si de 40% in cazul finantarilor in alte devize straine. Legea propusa de BNR va intra in dezbaterile parlamentare pe 20 septembrie.

×
Subiecte în articol: economia