x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BNR vrea să stimulează creditarea, daca mai are ce

BNR vrea să stimulează creditarea, daca mai are ce

de Daniela Ivan    |    02 Noi 2011   •   15:38
BNR vrea să stimulează creditarea, daca mai are ce

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus pentru prima data in ultimul an si jumatate rata dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, de la 6,25% la 6%. Semnalul este clar, revigorarea creditarii si sustinerea cresterii economice, spun reprezentantii institutiei.

"Astazi nu avem deflatie, dar vorbim de dezinflatie si asa BNR a redus dobanda. Efectele unei astfel de decizii se vor produce in cateva luni, important este mesajul de incredere si ca, indiferent de ce se intampla in lume, BNR are incredere in dezinflatie", a declarat Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR. Acesta a mai precizat ca bancile comerciale se vor misca mai repede, chiar daca la inceput vor avea o usoara retinere, piata le va impinge catre acest curs - scaderea dobanzilor in lei.

Scaderea ratei dobanzii de politica monetara la 6% va acorda sanse sporite firmelor, printre care si exportatorilor, pentru a fi mai competitive in accesarea unor credite cu dobanda scazuta, a declarat Mihai Ionescu, secretar general al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania (ANEIR).

De o opinie contrara este analistul economic, Ilie {erbanescu. " Nu vad de ce Banca Centrala a luat aceasta masura, fara impact dupa parerea mea. Nu va avea deloc impact in sensul scaderii dobanzilor. Cum sa scada dobanzile la creditele in lei cand se restrange cantitatea de bani de pe piata? Bancile cu capital strain din Romania vor fi mult mai atente la ce le cer bancile mama, iar in situatia actuala este posibila o restrangere a expunerii lor. Nu mai zic de faptul ca de la anul Romania va trebui sa inceapa sa restituie principalul din acordul cu FMI, banii din investitii scad, de la romanii plecati la munca nu mai vin aceiasi bani. Cred ca Banca Nationala nu mai controleaza politica monetara", a explicat Serbanescu.

Pe de alta parte, scaderea ratei dobanzii de politica monetara la 6%, de la 6,25 la suta, va permite statului sa-si diminueze cheltuielile cu dobanzile aferente datoriei publice interne, a declarat directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), Liviu Voinea. "Reducerea reprezinta si un semnal pentru ca vine dupa o perioada lunga de stagnare si se inscrie in abordarea generala a BNR care este una prudenta si care trece la o reducere a ratei de referinta numai dupa ce inflatia a coborat cu mai mult de 2% sub rata dobanzii', a spus directorul executiv al GEA. " Bancile comerciale luau bani de la BNR cu 6,25% si apoi imprumutau statul cu 7% si ceva. Si in ultimele saptamani, statul nu a mai reusit sa se imprumute sub 7%. Scazand acum la 6% rata dobanzii de politica monetara, daca isi pastreaza marja, bancile vor imprumuta statul, spre sfarsitul anului, la mai putin de 7%", a spus Voinea.
Acesta a apreciat ca decizia BNR nu schimba in mod fundamental starea creditarii. "Este mai importanta siguranta locului de munca, certitudinea venitului. Cand lucrurile acestea nu mai sunt sigure, nu te mai bagi la un credit, oricat de mica ar fi dobanda", a mai spus directorul GEA.

×