x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bonusuri pentru şefii băncilor-mamă din România

Bonusuri pentru şefii băncilor-mamă din România

19 Mai 2009   •   00:00
Bonusuri pentru şefii băncilor-mamă din România
Sursa foto: /Reuters

Directorii mai multor companii şi bănci străine prezente în România au primit şi ei salarii, bonusuri sau alte beneficii substanţiale, deşi situaţia societăţilor s-a înrăutăţit.



Andreas Treich, şeful Erste Group, proprietara Băncii Comerciale Române, a încasat în 2008 o remuneraţie de 3,3 milioane de euro, în scădere cu 1,1 milioane de euro faţă de câştigul din 2007. Partea cea mai consistentă a provenit din bo­nu­sul de performanţă de 1,75 milioane de euro, în vreme ce salariul a însumat 1,2 milioane de euro. Alţi 3.520.000 de euro i-au intrat în cont sub formă de compensaţie. În total, Erste a dat mana­gementului 10,8 milioane de euro pentru 2008.

ATACAT CU PIETRE

Sir Fred Goodwin, artizanul extinderii Royal Bank of Scotland în lume, a primit o pensie de 700.000 de lire sterline pe an după ce s-a retras mai devreme. RBS era, la apogeul său, banca cu cele mai mari active din lume, totalizând 3.200 miliarde de dolari, conform revistei americane For­bes. Extinderea nu a fost însă de bun augur, banca acumulând active toxice care au determinat-o să ceară 33 de miliarde de lire sterline de la gu­ver­­nul britanic. Când opinia publică a aflat de pen­sia uriaşă a omului care a împins banca pe mar­ginea prăpastiei, s-a ajuns până acolo încât vila sa de două milioane de lire sterline a fost atacată cu pietre. Trei ferestre de la vilă şi un geam al ma­şinii Mercedes S600 au fost sparte de atacatori. Ulterior, la redacţia Edinburgh Evening Press au sosit mai multe e-mail-uri prin care atacul era justificat de luxul în care bancherii trăiesc, în timp ce oamenii simpli sunt daţi afară din cauza crizei provocate tot de bancheri. Conducerea băn­cii a pus RBS România la vânzare pentru a acoperi o parte din datoriile grupului.

×
Subiecte în articol: economic