Directorii mai multor companii şi bănci străine prezente în România au primit şi ei salarii, bonusuri sau alte beneficii substanţiale, deşi situaţia societăţilor s-a înrăutăţit.
Andreas Treich, şeful Erste Group, proprietara Băncii Comerciale Române, a încasat în 2008 o remuneraţie de 3,3 milioane de euro, în scădere cu 1,1 milioane de euro faţă de câştigul din 2007. Partea cea mai consistentă a provenit din bonusul de performanţă de 1,75 milioane de euro, în vreme ce salariul a însumat 1,2 milioane de euro. Alţi 3.520.000 de euro i-au intrat în cont sub formă de compensaţie. În total, Erste a dat managementului 10,8 milioane de euro pentru 2008.
ATACAT CU PIETRE
Sir Fred Goodwin, artizanul extinderii Royal Bank of Scotland în lume, a primit o pensie de 700.000 de lire sterline pe an după ce s-a retras mai devreme. RBS era, la apogeul său, banca cu cele mai mari active din lume, totalizând 3.200 miliarde de dolari, conform revistei americane Forbes. Extinderea nu a fost însă de bun augur, banca acumulând active toxice care au determinat-o să ceară 33 de miliarde de lire sterline de la guvernul britanic. Când opinia publică a aflat de pensia uriaşă a omului care a împins banca pe marginea prăpastiei, s-a ajuns până acolo încât vila sa de două milioane de lire sterline a fost atacată cu pietre. Trei ferestre de la vilă şi un geam al maşinii Mercedes S600 au fost sparte de atacatori. Ulterior, la redacţia Edinburgh Evening Press au sosit mai multe e-mail-uri prin care atacul era justificat de luxul în care bancherii trăiesc, în timp ce oamenii simpli sunt daţi afară din cauza crizei provocate tot de bancheri. Conducerea băncii a pus RBS România la vânzare pentru a acoperi o parte din datoriile grupului.
Citește pe Antena3.ro