x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bulgaria se pregătește de aderarea la zona euro. Anunțul guvernatorului băncii centrale

Bulgaria se pregătește de aderarea la zona euro. Anunțul guvernatorului băncii centrale

de Redacția Jurnalul    |    22 Ian 2023   •   21:10
Bulgaria se pregătește de aderarea la zona euro. Anunțul guvernatorului băncii centrale

Guvernatorul băncii centrale a Bulgariei (BNB), Dimitar Radev, spune că banii din conturile în leva vor fi automat convertiți în euro când țara va adera la zona euro, transmite Novinite.

Fondurile din toate conturile, curente, de economii, depozite, vor fi transformați în euro fără costuri suplimentare, arată un document al Asociației Băncilor Comerciale. 

Operațiunile vor începe cu două săptămâni înaintea aderării la euro, când BNB va aproviziona băncile comerciale cu moneda unică europeană. Aceste vor transfera gratuit banii către traderi și oficiile poștale. 

În prima jumătate de ani, atât băncile cât și poșta vor schimba gratuit leva în euro, după această perioadă vor fi însă percepute comisioane, iar după un an, băncile vor decide dacă vor taxa sau nu operațiunile. 

În schimb, BNB va schimba gratuit banii pe termen nedeterminat. 

Cu toate acestea, Bulgaria s-ar putea să nu treacă la euro la data stabilită, 1 ianuarie 2024, din cauza situației politice din țară, atrage atenția guvernatorul BNB. 
Deși intrarea în zona euro a provocat scumpiri în țările care au aderat, analiștii cred că acest pas ar ajuta Bulgaria să atragă investiții străine și un rating mai ridicat de țară, ceea ce i-ar reduce costurile de finanțare a datoriilor. 
 

×
Subiecte în articol: bulgaria euro