Experţii bulgari şi ruşi se contrazic în privinţa efectelor asupra mediului pe care le va avea viitorul gazoduct South Stream, care va traversa Marea Neagră din Rusia pînă pe coasta bulgară, conform Novinite.
Experţii bulgari şi ruşi se contrazic în privinţa efectelor asupra mediului pe care le va avea viitorul gazoduct South Stream, care va traversa Marea Neagră din Rusia pînă pe coasta bulgară, conform Novinite. “South Stream, care va trece pe , nu va avea efecte negativvea efecte nurii sau a speciilor de animale”,ciilor de anGrigoriy Velchek, reprezentant aek, reprezente Ştiinţă şi Cercetare “Gazprom”ercetare “Gazprom”. El a dat ca onductă construită prin Marea Neagră, Blue Stream, între Rusia şi Turcia. Cercetătorul rus afirmă că această conductă a fost construită fără a se crea probleme ecologice.
Totuşi, Georgi Hebaum, expert la Laboratorul Central de Ecologie Generală din Sofe ,Generală din Sofia a precizat că realizarea South Stream va cauza schimbări pe termen line şi de midii. Expertul a arătat că evaluarea gazoductului şi a influenţei sale asupe făcută în mod particular pentru potenţiala sa influenţă asupra mediului marin.
Deocamdată, o astfel de evaluare nu există şi a precizat că evaluarea inginerească de influenţă asupra mediului a realizării conductei ar trebui să înceapă în această toamnă.
Conducta South Stream este un proiect realizat de Gazprom şi italienii de la Eni. Bulgaria participă prin compania Bulgargaz. Ramura nordică va traversa Serbia, Ungaria pînă în Austria la centrul de depozitare de la Baumgartden al OMV. Ramura sudică trebuie să traverseze Grecia, Albania, Marea Mediterană pînă în Italia.
Mai mulţi parlamentari europeni au ridicat problema efectelor asupra mediului pe care le implică construcţia Nord Stream (din Rusia, pe sub Marea Baltică pînă în Germania n.r.) şi South Stream, ambele urmînd a fi construite pe sub mare. Conform tratatelor internaţionale, în special Convenţiei de la ESPOO, statele afectate pot bloca construcţiile care le afectează teritoriul sau zona economică maritimă, dacă studiile arată efecte negative. Astfel, Polonia sau statele baltice s-ar putea opune realizării Nord Stream, iar România ar putea bloca South Stream. Analiştii consideră că Rusia încearcă prin South Stream să oprească realizarea Nabucco, un gazoduct plănuit să aducă 30 de miliarde de metri cubi anual din zona Mării Caspice şi care ocoleşte Rusia.
Citește pe Antena3.ro