x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Bursa - Grivco cumpara curent la cele mai mari preturi

Bursa - Grivco cumpara curent la cele mai mari preturi

de Marina Popescu    |    20 Dec 2006   •   00:00
Bursa - Grivco cumpara curent la cele mai mari preturi

In urma unor licitatii publice pe Piata Centralizata pentru Contracte Bilaterale (PCCB) care functioneaza in cadrul Bursei de energie OPCOM, grupul Grivco a achizitionat energie electrica la unele dintre cele mai mari preturi de pe piata.

In urma unor licitatii publice pe Piata Centralizata pentru Contracte Bilaterale (PCCB) care functioneaza in cadrul Bursei de energie OPCOM, grupul Grivco a achizitionat energie electrica la unele dintre cele mai mari preturi de pe piata.

Licitatia publica organizata la OPCOM la data de 16 decembrie 2006, pentru producatorul Societatea Nationala NUCLEARELECTRICA SA, a atribuit grupului Grivco o cantitate de 219.000 MWh (25 MW in banda), pentru un pret de incheiere a licitatiei de 170,25 lei/MWh. Pretul de pornire a licitatiei, la care au participat 20 de societati, a fost de 140 lei/MWh. Printre societatile care au depus oferte de cumparare se afla: Mittal Steel Galati, ALRO Slatina, Grivco, Ennet Grup, EON Moldova, Romelectro, Electrica. In urma castigarii licitatiei a fost incheiat un contract pentru perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2007.

Tot printr-o licitatie publica pe PCCB, Grivco a obtinut la 25 octombrie 2006, de la Complexul Energetic Rovinari, o cantitate de 87.600 MWh (10 MW in banda), pentru un pret de incheiere a licitatiei de 163 lei/MWh, in conditiile unui singur participant si a unui pret de pornire de 162.82 lei/MWh.

MECANISME. Bursa energetica asigura transparenta tranzactiilor prin contracte de vanzare-cumparare a energiei electrice si egalitatea de sanse a participantilor pe aceasta piata. Identitatea si intentia de ofertare a participantilor este cunoscuta de intregul mediu de afaceri. Ofertele nu sunt standardizate din punct de vedere al cantitatilor ofertate, perioadelor si termenelor de livrare. Piata este deschisa participarii producatorilor, furnizorilor si consumatorilor eligibili. Dupa deschiderea ofertelor transmise ca raspuns la ofertele publicate, lista ofertantilor este publica. Pana la intrarea in livrare a contractului incheiat, cantitatile de energie contractate urmare a tranzactiilor incheiate pe aceasta piata pot fi tranzactionate intr-o sesiune de licitatie ulterioara.

NEREGULI. Desi teoretic tranzactiile pe piata de energie electrica sunt corecte si transparente, nu toti furnizorii sunt tratati in acelasi mod. Furnizorii de stat si cei care detin fostele filiale ale Electrica sunt tratati preferential de Ministerul Economiei si Comertului prin obligarea producatorilor sa incheie direct contracte cu acestia, asigurand in felul acesta accesul la energie ieftina fara concurenta. Acesti furnizori de stat care achizitioneaza energie electrica din piata concurentiala, nu o livreaza populatiei, ci consumatorilor eligibili. Intr-o piata libera, astfel de practici nu exista. Pana acum, Electrica si fostele filiale ale Electrica nu au cumparat de energie electrica de pe PCCB pentru alimentarea consumatorilor eligibili proprii, ceea ce dovedeste ca au obtinut aceasta energie pe alte cai.

Mai mult, prin cresterea exagerata a preturilor pe PCCB, furnizorii particulari nu mai pot sustine preturi acceptabile pentru consumatorii eligibili. Acestia se vor intoarce la furnizorii "traditionali", in speta filialele Electricii sau cele care au fost privatizate. La acest moment asistam la un proces de anihilare a pietei libere de energie electrica din Romania. Daca in acest moment actioneaza aproximativ 95 de furnizori de energie electrica pe piata, s-ar putea ca pana la sfarsitul anului sa ramana doar 20% din acestia.
×
Subiecte în articol: economic piata electrica energie