În ciuda promulgării planului american de salvare cât şi a asigurărilor date de liderii europeni, atât bursele europene cât şi cea rusească au închis ziua de luni cu pierderi record.
În ciuda promulgării planului american de salvare cât şi a asigurărilor date de liderii europeni, atât bursele europene cât şi cea rusească au închis ziua de luni cu pierderi record.
Astfel, acţiunile europene au scăzut într-o singură zi cu 7.8%, cea mai mare pierdere zilnică din istorie, şi au ajuns la minimul ultimilor patru ani. Evoluţia indicelui a fost afectată cel mai mult de acţiunile băncilor, Royal Bank of Scotland pierzând 20%, Barclays 13,8%, iar UBS 12,4%. Indicele german DAX a scăzut cu 7,1%, bursa de la Londra a coborât cu 7,9%, iar barometrul pieţei de la Paris, CAC 40, a pierdut 9%. În prima parte a tranzacţiilor de luni, Bursa de la Viena a scăzut cu peste 8%, declin susţinut tot de titlurile din sectorul financiar. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate de acţiunile Erste Bank şi Raiffeisen International, care au pierdut 12,6%, respectiv 10,7% din valoare.
MOSCOVA ÎNCEPE SĂ CREADĂ ÎN LACRIMI. Şi bursele ruseşti au avut pierderi record. Astfel, indicii celor două burse din Moscova, RTS şi MICEX, au închis şedinţele de tranzacţionare de luni în scădere cu 19,1%, respectiv 18,7% , cele mai mari pierderi zilnice din ultimii 13 ani şi 11 ani.
Amploarea pierderilor a dus la întreruperea tranzacţiilor de trei ori pe bursa MICEX şi de două ori pe bursa RTS, în cursul şedinşelor de luni. "Este un colaps. Este panică. Investitorii sunt forţaţi să vândă sau pur şi simplu vor să renunţe şi să nu se mai gândească la nimic", a declarat Yevgeny Volkov, trader la banca MDM.
Ministrul adjunct al Economiei, Andrei Klepach, a declarat, luni, că autorităţile ruse lucrează la noi măsuri pentru sprijinirea pieţelor, afectate de criza financiară internaţională, acestea urmând să se adauge unui plan de 180 de miliarde de dolari anunţat anterior. Banca centrală a Rusiei a publicat, vineri, date care indicau retragerea de capital privat de 16,7 miliarde de dolari de pe piaţa rusă în al treilea trimestru. Analiştii consideră că acest trend va continua. Acţiunile companiilor ruse au scăzut cu 50% din mai.
Citește pe Antena3.ro