x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Carburanţii s-ar putea ieftini cu 1%-2%

Carburanţii s-ar putea ieftini cu 1%-2%

19 Dec 2011   •   12:59

O ieftinire a carburantilor este posibila in perioada imediat urmatoare si ar fi binevenita pentru Romania, apreciaza analistii sucursalei locale a casei de brokeraj X-Trade Brokers.

''Jocurile geopolitice, criza europeana care afecteaza evaluarea leului si riscul de politica monetara pot fi factori de risc pentru pretul carburantilor pe termen mai lung'', a aratat, intr-un comunicat, Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers.

Potrivit XTBA, ar exista argumente pentru o ieftinire modesta de 1-2% a benzinei la pompa. Pentru efecte vizibile, ar fi nevoie ca tendintele actuale de scadere a pretului petrolului sa continue, ceea ce este teoretic posibil pe termen scurt.

La adresa trendului descent al petrolului exista insa si amenintari - in primul rand tentatia repornirii 'tiparnitei' in SUA, care ar conduce la o inflatie sporita si, in consecinta, ar duce la achizitii de marfuri - si petrol in special - ca protectie la eventuale presiuni inflationiste, iar in al doilea rand o accelerare a exercitiilor militare in Iran, al doilea mare producator de petrol din cadrul OPEC.

Anul 2012 nu aduce perspective extrem de optimiste, iar petrolul, sursa preferata de energie, a fost intotdeauna sensibil la estimarile privind amplificarea sau contractia activitatii economice. In plus, pietele au lasat deoparte riscurile geopolitice in Orientul Mijlociu si s-au focalizat pe elemente fundamentale, care tin de cerere si oferta.

Presiunea de scadere a fost insa puternic accentuata de decizia OPEC de limitare a productiei la 30 de milioane de barili, o cifra care practic nu pune vreo restrictie pe partea de oferta, a aratat Victor Safta.

Pretul petrolului a scazut de la inceputul lunii decembrie cu 4,6%. In aceeasi perioada, leul s-a depreciat in fata dolarului american cu 2,8%.

×