x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Casele pot fi vândute fără certificat energetic

Casele pot fi vândute fără certificat energetic

de Daniela Ivan    |    05 Ian 2011   •   20:32

Introducerea certificatului energetic începând cu ianuarie 2011 a iscat un conflict între Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC) şi Uniunea Notarilor Publici din Ro­mâ­nia (UNPR). Auditorii acuză no­tarii că încalcă legislaţia naţională şi pe cea europeană atunci când permit vânzarea sau închirierea de imo­bi­le fără certificatul energetic, deşi în Legea 372/2005 nu există nicăieri cu­vântul obligativitate.

Exprimarea este următoarea „certificatul este eli­be­rat proprietarului, iar proprietarul îl pune, după caz, la dispoziţia po­ten­ţia­lului cumpărător sau chiriaş”. Nici norma metodologică privind performanţa energetică a clădirilor nu vine cu precizări suplimentare. „Pentru categoriile de clădiri care se vând sau se închiriază, certificatul se elaborea­ză prin grija proprietarului şi se pre­zintă la închirierea contractului de vân­zare-cumpărare, respectiv a contractului de închiriere.” Se pre­zintă, aceasta este formularea. Le­gea nu pre­vede nici o sancţiune, ceea ce ara­tă că prezentarea certificatului este prevăzută de legiuitor mai mult ca un act de informare a cum­părătorului, respectiv chiriaşului, de­cât ca o obli­gaţie.

Reprezentanţii Asociaţiei Audito­rilor Energetici pentru Clădiri (AAEC) sunt deranjaţi de aceste in­ter­­pretări date de notari, care au ac­ceptat să încheie contracte de vân­zare sau de închiriere fără certifica­tul energetic dacă părţile implicate se înţeleg în acest fel. „Ne exprimăm profunda îngrijorare faţă de poziţia UNPR care a decis prin Hotărârea nr. 335/17.12.2010 să ignore legislaţia naţională şi, o dată cu ea, Directiva Europeană 2002/91/EU pe care o transpune”, susţine Emilia Cerna Mladin, preşedinte AAEC, într-un comunicat de presă.

Uniu­nea Notarilor Publici din Ro­­mânia a emis Hotărârea nr. 335, ca­­re în articolul 2, alineatul 2 stipu­lea­ză că tranzacţia poate fi încheiată în cazul în care „cumpărătorul sau chi­­ria­şul, după caz, consimt să do­bân­dească proprietatea sau folosinţa imo­­bilului respectiv, pe riscul lor, asu­­mându­şi orice răspundere”. Aces­tă hotărâre i-a nemulţumit profund însă pe auditori, care spun că nu este normal ca toc­mai notarii, cei care solicită onorarii importante pentru asigurarea le­galităţii unei tran­zac­ţii, să ofere soluţii pentru încăl­ca­rea legilor. „Nu în­seamnă că dacă exis­tă o înţelegere între părţi orice le­ge poate fi în­căl­cată”, susţin audito­rii.

Pe de altă parte, agenţii imobi­liari spun că introducerea certificatului energetic este inoportună pe o piaţă blocată, în care numărul vân­ză­ri­lor de locuinţe este foarte mic. Preţurile solicitate pentru un certificat energetic se învârt în jurul a 200 de euro pentru un apartament cu 2-3 camere, ceea ce este foarte mult, în condiţiile actuale. Cumpărătorul este fe­ricit să consimtă să renunţe la certi­ficatul energetic pentru că altfel vânzătorul îl obligă să-l plătească, sus­ţin agenţii imobiliari.

În prezent, există 1.076 de auditori energetici, care sperau că în­ce­pând cu 1 ianuarie 2011, o dată cu in­­troducerea obligativităţii certifica­tului energetic, afacerile lor vor în­flori.

×
Subiecte în articol: economia