x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cât mai costă să trăiești în București față de provincie

Cât mai costă să trăiești în București față de provincie

de Oana Portase    |    22 Iun 2015   •   23:00
Cât mai costă să trăiești în București față de provincie

Bucureștiul atrage anual mii de tineri care vin din toate colțurile țării să studieze și să trăiască mai bine. Însă ajunși aici, tinerii găsesc o Capitală scumpă, pretențioasă și își dau cam toți banii pe traiul zilnic. De la chirii, la haine, la transport, totul e mai scump. Ce-i drept, câștigu­rile și oportunitățile sunt altele în Capitală, însă, până atunci, costurile vieții își spun cuvântul.

Mulți tineri câștigă la primul loc de muncă în jur de 200-300 de euro. Câți bani primesc, cam atâţia trebuie să și dea, cu sacri­ficii, pentru traiul zilnic în Capi­tală. Chiria complică lucrurile. Ultimele analize imobiliare arată că o chirie medie pentru o garso­nieră în București ajunge la apro­ximativ 240 de euro. Zona, anul construcţiei şi alte preferinţe pot ridica preţul substanţial.

Dacă un student face adevă­rate sacrificii pentru a locui în București, nici cei care câștigă un salariu mediu pe economie nu se pot lăuda că o duc foarte bine. Potrivit INS, în luna aprilie din acest an, salariul mediu net a ajuns la 1.857 de lei. Chiria lunară și mâncarea - cam atât se poate face cu acești bani în Capitală.

Astfel, Bucureștiul se menține în topul orașelor scumpe din România, potrivit celor mai cunoscute site-uri care colectează date despre costul vieții. Costurile din București sunt cu 30% mai mari față de Brașov sau cu 21% - față de Iași, arată datele expa­tistan.com. Orașe mai ieftine decât Bucureștiul mai sunt Clujul cu 31%, Sibiul, cu 36%, sau Timi­șoara, cu 22%.

Pitești, un oraș foarte ieftin

Aceleași date arată că un loc ideal de trăit cu bani puțini este orașul Pitești. Aici, o chirie medie pentru un apartament de 3 camere ajunge undeva la 200-300 de euro. Carnea sau laptele costă cam 9 lei, respectiv 4,25 lei. Și la distracție Piteștiul e la fel de ieftin. O cafea în orașcostă puțin peste 4 lei, iar două bilete la cinema ajung la 36 de lei.

Capitala, peste Belgrad sau Sofia la capitolul prețuri


În ultimul top al firmei de consultanță Mercer despre cele mai scumpe orașe din lume în care să trăiești, Bucureștiul se află pe locul 178 din 207. Anul trecut, Capitala a ocupat locul 159 în topul Mercer.
Studiul lansat recent arată că Bucureștiul este mai scump decât Sofia, Belgrad sau Minsk. Cel mai scump orașdin lume este acum Luanda din Angola., iar cea mai scumpă țară din lume este Danemarca.

×