x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ce înseamnă întârirea dolarului pentru economia globală

Ce înseamnă întârirea dolarului pentru economia globală

17 Iul 2022   •   20:30
Ce înseamnă întârirea dolarului pentru economia globală

Nivelul dolarului american este la cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii, devalorizând monedele din întreaga lume şi tulburând perspectivele pentru economia globală, deoarece impactează totul, de la costul unei vacanţe în străinătate la profitabilitatea companiilor multinaţionale.

The New York Times scrie că dolarul este omniprezent în economia globală, reprezentând aproximativ 90% din toate tranzacţiile valutare ce însumează o activitate de 6 trilioane de dolari în fiecare zi înainte de pandemie, de la turişti care îşi folosesc cardurile de credit până la companii care fac investiţii internaţionale majore.

Fiind cea mai importantă monedă din lume, dolarul creşte adesea în perioadele de tulburări, în contextul în care investitorii îl consideră relativ sigur şi stabil. Dolarul a câştigat în ultimele luni pe măsură ce inflaţia a crescut, ratele dobânzilor au crescut şi îngrijorările legate de creştere s-au înrăutăţit. „Este un amestec destul de greu”, a spus Kamakshya Trivedi, şeful unui grup de cercetare de piaţă de la Goldman Sachs.

Principala modalitate de a măsura puterea dolarului este indexarea acestuia faţă de un coş de valute ale unor parteneri comerciali importanţi precum Japonia şi zona euro. Prin această măsură, dolarul este la cel mai mare nivel din ultimii 20 de ani, după ce a câştigat peste 10% în acest an, o mişcare uriaşă pentru un indice care se modifică de obicei cu fracţii mici în fiecare zi.

(sursa: Mediafax)

×