x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cel mai prost sezon din ultimii 10 ani

Cel mai prost sezon din ultimii 10 ani

13 Sep 2010   •   00:00
Cel mai prost sezon din ultimii 10 ani
Sursa foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

Operatorii de pe litoral au încasări mai mici cu circa 25% faţă de 2009.



Schimbările bruşte de temperatură, re­ducerea veniturilor, creşterea şo­ma­jului, majorarea TVA şi lipsa promovării destinaţiilor interne au făcut ca anul acesta să se înregistreze cel mai prost sezon din ultimul deceniu.

"A fost unul dintre cele mai proaste sezoane din anul 2000 încoace. Au fost câţiva ani în care s-a înregistrat o creştere anuală, cam din 2000 până în 2007, iar în 2008 a fost o stagnare. În 2009 a urmat o scădere, iar anul acesta, pentru litoral şi Delta Dunării, estimăm o scădere a încasărilor de circa 20%-25%, iar pentru zona montană, reducerea este de 25%-35% faţă de 2009. Ca şi număr de turişti, e posibil să nu fie o schimbare mare faţă de anul trecut", ne-a declarat Daniel Vasilescu, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Având în vedere că au fost câteva week-end-uri în care au fost şi 200.000 de turişti pe litoral, se pare că numărul turiştilor va fi cam la acelaşi nivel din 2009.

"Măsurile de austeritate impuse de guvernanţi exact în perioada în care începeau concediile au afectat simţitor turismul. Chiar dacă estimăm că numărul turiştilor care au mers vara asta pe litoral este cam acelaşi ca şi în 2009, adică în jur de 1,4 mi­lioane, încasările sunt cu siguranţă mai mici cu circa 25%. Operatorii din turism au fost nevoiţi să vină cu tot felul de oferte speciale, să mai reducă tarifele, astfel încât să mişte puţin anul acesta", ne-a explicat Traian Bădulescu, consilier de presă al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

De asemenea, specialiştii din tu­rism au observat schimbări majore în comportamentul turiştilor.
"S-a întărit activitatea de week-end şi s-a transformat într-o obiş­nuinţă. Nu numai tinerii au practicat acest gen de turism, aşa cum era până acum, ci şi familiştii. Oamenii cu copii, care au avut posibilitatea, au mers la mare pe perioadă scurtă, între două-patru zile, nu ca până acum, şase-şapte zile", ne-a explicat Vasilescu. Reducerea perioadei de vacanţă a turiştilor români are la bază mai mulţi factori. "Factorii care au stat la baza acestor rezultate neplăcute sunt reducerea veniturilor tuturor categoriilor de cetăţeni, creşterea Taxei pe Valoare Adăugată, inundaţiile de la începutul anului etc. Toate aceste schimbări au dus la scăderea nivelului de trai al populaţiei, iar bruma de bani pe care o au oamenii o rezervă pentru necesităţile de zi cu zi, nu mai păstrează pentru vacanţă şi călătorii", a explicat Daniel Vasilescu.

Deşi în luna august au fost temperaturi de 40 de grade Celsius, ope­ratorii de pe litoral au observat că vârful de sezon s-a micşorat.
"Anul acesta s-a observat că vârful de sezon s-a scurtat. Astfel, dacă până acum acesta se întindea pe perioada 25 iulie-15 august, anul acesta, vârful de sezon a fost între 5 şi 15 august, când s-a înregistrat  aglomerarea maximă din cauza temperaturilor foarte ridicate din acea perioadă. Anul acesta, vremea a fost bună în etape foate scurte. Când a fost foarte cald, când a fost foarte frig", a explicat Daniel Vasilescu. Au fost perioade în care la sfârşit de săptămână se înregistrau 200.000 de turişti pe litoral, iar următorul week-end, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile, numărul turiştilor cu greu a atins 50.000. "În acest sezon estival, am vândut cele mai multe sejururi pentru Saturn, urmată de Eforie Nord. În general, turiştii au optat pentru cazare simplă sau cazare cu mic dejun. Hotelurile cu cea mai mare căutare au fost cele de două şi de trei stele, dar am avut cerere şi pentru cele de patru şi cinci stele.

Faţă de anul trecut, numărul turiştilor care au cumpărat vacanţe prin intermediul Transilvania Tra­vel este în uşoară tendinţă de creştere cu 5% pentru prima jumătate a anului 2010. Totul se datorează programelor sociale, reducerilor estivale şi programelor de early booking", ne-a explicat Marius Meruţă, coordonator PR Transilvania Travel.

Blocarea sumelor pentru promo­varea internă alocate de la bugetul de stat, respectiv de la Ministerul Tu­rismului, a contribuit din plin la înre­gistrarea acestor rezultate proaste în domeniul turismului.

×
Subiecte în articol: economic