Circulatia trenurilor a fost oprita ieri in totalitate, intre orele 7:00 si 11:00. Ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, i-a atacat pe organizatorii grevei in justitie, sustinand ca protestul este ilegal
Circulatia trenurilor a fost oprita total, luni dimineata, de la ora 7:00, cand toti angajatii feroviari aflati la lucru au intrat in greva generala. Greva s-a mutat iar in instanta, ministrul Gheorghe Dobre sustinand ca este ilegala. Mecanicii de locomotiva si angajatii din depourile CFR se afla in greva generala din 8 iunie, iar federatiile Miscare Comercial, Elcatel, "Drum de Fier" si Usifer Atlas au decis sa li se alature, incepand de ieri. Circulatia feroviara este oprita total de luni si pana vineri, intre orele 7:00 si 11:00, interval in care nu circula nici un tren. Trenurile aflate pe traseu stationeaza in prima statie, de unde pleaca dupa 11:00. ILEGAL. "In acest moment greva nu respecta prevederile legale, pentru ca in intervalul orar 7:00-11:00 ar trebui sa circule trenuri care sunt organizate a circula de catre Federatia Mecanicilor de Locomotiva, deci in aceasta perioada aceste trenuri prevazute in treime nu circula. Prevederile legii nu sunt respectate", a afirmat ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre. El a afirmat ca Ministerul Transporturilor a atacat oraganizatorii grevei in justitie si asteapta sa vada care este hotararea instantei. PIERDERI. Ministrul Transporturilor a explicat ca fiecare zi de greva provoaca pierderi de 30-40 miliarde de lei in sistemul feroviar. Aceasta inseamna ca cele 13 zile de protest au dus la acumularea, pana prezent, a unor pierderi de circa 500 miliarde de lei. Ministrul a afirmat ca a dat ordin pentru constituirea unei comisii care sa analizeze pierderile pentru fiecare zi. Potrivit lui, pierderile acumulate pana in prezent nu mai pot fi recuperate. Ministrul Transporturilor spune ca nu mai are ce sa le ofere sindicalistilor. "Oferta este maxima. Din cele trei solicitari, doua au fost negociate si s-a ajuns la un consens. A ramas aceasta problema salariala. Cu cat se sta mai mult in greva, e posibil ca si salariile si tichetele de masa sa fie si mai greu de acordat", a mai spus Dobre. Solicitarea ceferistilor pentru cresterea salariilor cu 10,7% presupune un efort bugetar de peste 1.500 de miliarde de lei pana la sfarsitul anului. La randul sau ministrul Economiei, Codrut Seres, spune ca greva lucratorilor de la CFR cauzeaza dificultati importante companiilor din portofoliul MEC, mai ales celor care trebuie sa onoreze contracte de export, ca si societatilor din minerit. El a aratat ca exista mari dificultati in transportul carbunelui de la mine la termocentrale.
Citește pe Antena3.ro
HOTIE
|
De la declansarea grevei CFR, mai multi mecanici de locomotiva au fost prinsi la furat de motorina. Pentru a putea vinde combustibilul acestia au avut drept complici mai multi mecanici de locomotiva, angajati ai unor societati private de cale ferata. C.D., G.S., lucratori in Piatra Olt, si D.B., sef de manevra la CFR Francesti, au sustras 57 de litri de motorina, care urma sa fie comercializata la pretul de 20.000 litrul. Politistii detin informatii potrivit carora si alti mecanici din statiile Govora si Dragasani ar fura motorina din trenuri. (Alexandra Chivu)
|