x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Cheltuielile gospodăriilor la sfârșitul anului 2022. Care au fost veniturile românilor

Cheltuielile gospodăriilor la sfârșitul anului 2022. Care au fost veniturile românilor

de Redacția Jurnalul    |    07 Apr 2023   •   16:45
Cheltuielile gospodăriilor la sfârșitul anului 2022. Care au fost veniturile românilor
Sursa foto: Victor Stroe

Venitul mediu lunar al românilor a fost de 2.648 lei net iar cel al unei gospodării s-a ridicat la 6.634 lei net, în ultimul trimestru din 2022, arată datele INS.

Totodată, cheltuielile lunare nete ale unei persoane s-au situat la 2.332 de lei și la 5.842 de lei pe gospodărie, ceea ce reprezintă 88,1% din venituri. Produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au avut o pondere 34,8% din consumul gospodăriilor.

Veniturile medii in bani au fost de 6.105 lei pe gospodărie și 2.437 lei pe persoană, iar veniturile medi în natură au fost de 529 de lei lunar pe gospodărie  și 211 lei pe persoană. 

La formarea veniturilor totale ale gospodăriilor au contribuit veniturile din prestaţii sociale 19,9%) veniturile în natură 8%, veniturile din agricultură 1,7%, veniturile din activităţi neagricole independente 1,5%, veniturile din proprietate şi vânzarea de active din patrimoniul gospodăriei 1%. 

Cea mai mare parte din veniturile în natură o reprezintă contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii 78,6%.

Diferențe între mediul urban și rural 

Nivelul venitului total mediu lunar pe o persoană a fost de 1,5 ori mai mare în mediul urban față de cel rural.

În veniturile totale, ponderea veniturilor în bani a fost mai mare cu 17,2% mai mare faţă de cea din mediul rural. În privința veniturilor în natură, ecartul dintre mediul rural şi mediul urban a fost de 6,8%, în favoarea mediului rural.

Cheltuielile medii băneşti au fost de 5.426 lei lunar/gospodărie  și 2.166 lei pe persoană, iar contravaloarea consumului mediu de produse agroalimentare din resurse proprii a fost de 416 lei lunar/gospodărie și 166 de lei/persoană.

Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul 62,7% şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor, cotizaţiilor 31,1%, acoperirea unor nevoi legate de producţia gospodăriei, precum hrana animalelor şi păsărilor, plata muncii pentru producţia gospodăriei, produse pentru însămânţat, servicii veterinare 2,2%.

În mediul urban, nivelul cheltuielilor totale medii lunare pe o persoană a fost de 1,5 ori mai mare decât în mediul rural. 

 

×
Subiecte în articol: cheltuieli venituri persoană gospodarie